Danemarca va dona Ucrainei peste două miliarde de euro

29 Mai 2023
Danemarca va dona Ucrainei peste două miliarde de euro

Danemarca va oferi Ucrainei aproape 2,4 miliarde de euro în plus, a anunțat premierul său, scrie Le Monde.

„Războiul din Ucraina se află într-o fază foarte critică, cu o situație gravă pe câmpul de luptă și, prin urmare, Ucraina are nevoie de tot sprijinul posibil”, a declarat șeful guvernului într-un interviu acordat radiodifuzorului public DR. „Acum ucrainenii au nevoie de armele și sprijinul nostru, de unde urgența ”, a spus Frederiksen, al cărui nume circulă pentru a deveni secretar general al NATO în lunile următoare.

Pachetul de șapte miliarde de coroane daneze (aproximativ 950 de milioane de euro) deja planificat pentru 2023 în fondul creat în martie va fi suplimentat cu alte 7,5 miliarde de coroane, a spus ea. Și 10,4 miliarde vor fi eliberate și pentru 2024, „pentru că nu există nicio indicație că anul viitor va fi un an al păcii” .

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat „recunoștința”.

„Această contribuție majoră va consolida și mai mult capacitățile de luptă ale armatei ucrainene pe termen scurt și mediu. Puterea noastră este în unitatea noastră!" , a spus el pe Twitter.

Fondurile provin de la bugetul danez, a explicat doamna Frederiksen. Banii alocați inițial au fost deja consumați la 70%, a argumentat liderul social-democrat în vârstă de 45 de ani pentru a explica această extindere.

Danemarca a anunțat, de asemenea, la jumătatea lunii mai, că va juca un rol important în pregătirea ucrainenilor pentru a pilota avioane de luptă americane F-16, ca parte a unui plan european. Săptămâna trecută, doamna Frederiksen nu exclusese donarea de F-16 daneze în viitor.

Danemarca are aproximativ 40 dintre aceste avioane, inclusiv aproximativ 30 în serviciu, care vor fi înlocuite treptat de F-35 americane în următorii câțiva ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră