"UE ar prefera să cheltuiasca banii pentru bunăstarea oamenilor, spitalelor, școlilor dar nu are de ales. Dacă nu susținem Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile" a spus Josep Borrell vorbind la o conferința la Florența, scrie Euronews
Ucraina va ceda în fața forțelor ruse invadatoare „în câteva zile” fără sprijin militar din partea țărilor occidentale, a declarat vineri Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene, insistând că situația actuală din interiorul țării devastate de război nu este favorabilă pentru lansarea negocierilor de pace.
"Din nefericire, acesta nu este momentul pentru conversații diplomatice despre pace. Este momentul sprijinirii militare a războiului", a declarat Borrell pentru Méabh McMahon de la Euronews la evenimentul Starea Uniunii găzduit de Institutul Universitar European (EUI) din Florența.
"Dacă vreți pace, împingeți Rusia să se retragă. Împingeți Rusia să oprească războiul. Nu-mi spuneți să nu mai susțin Ucraina, pentru că dacă voi înceta să susțin Ucraina, cu siguranță războiul se va termina în curând", a continuat el.
„Nu putem să terminăm pur și simplu pentru că (dacă o facem) Ucraina nu poate să se apere și trebuie să se predea. Și trupele ruse vor fi la granița poloneză, iar Ucraina va deveni o a doua Belarus. Vrei astfel de încheiere a războiului? Nu."
Șeful politicii externe a descris propunerea în 10 puncte promovată de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi drept „singurul lucru care ar putea fi numit un plan de pace” și a respins documentul în 12 puncte al Chinei drept „vise”.
"Chiar dacă e de partea Rusiei, cred că China are un rol de jucat. China este membru permanent al Consiliului de Securitate (ONU). China este cea care are cea mai mare influență în Rusia", a adăugat Borrell.
„Să recunoaștem realitatea. Vă place sau nu, realitatea este că Putin continuă să spună: „Am obiective militare și, în măsura în care nu obțin aceste obiective militare, voi continua să lupt”. Deci planurile de pace sunt bune, dar ai nevoie de cineva care vrea să vorbească despre pace.”
În timpul conversației, Borrell a reflectat asupra schimbărilor care au măturat Uniunea Europeană de când Kremlinul a decis să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei, schimbând legea internațională, lanțurile de aprovizionare cu alimente și prețurile energiei.
Deși, din punct de vedere tehnic, cel mai înalt diplomat al blocului, Borrell a recunoscut că în prezent se simte mai mult ca un „ministru al apărării” din cauza concentrării tot mai mari pe furnizarea de muniție Ucrainei: UE se grăbește să-și îndeplinească promisiunea de a livra un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, pe care Kievul le cere urgent pentru a-și lansa contraofensiva.
„Îmi petrec o parte destul de importantă din timp vorbind despre arme și muniție. Nu m-am gândit niciodată că va trebui să petrecem atât de mult timp gândindu-ne la câte focuri de artilerie putem oferi”, a spus Borrell.
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a propus un plan de 500 de milioane de euro pentru a intensifica producția industrială de muniție, care este în prezent împiedicată de o serie de blocaje și deficiențe. Planul, numit ASAP, include o opțiune care ar permite statelor membre să pună bani suplimentari pe masă prin redirecționarea unei părți din fondurile lor de coeziune și de recuperare COVID-19 alocate.
"Nu am vrut acest război. Nu l-am căutat. Dar războiul este o realitate și trebuie să-l înfrunți. Și toată lumea vrea pace. Da, dar deocamdată, din nefericire, Putin continuă războiul și Ucraina trebuie să se apere”, a spus Borrell, întrebat despre posibila utilizare a fondurilor de recuperare pentru a stimula industria armamentului european.
"Dacă nu susținem Ucraina, Ucraina va cădea în câteva zile. Deci, da, aș prefera să cheltuiesc acești bani crescând bunăstarea oamenilor, spitalelor, școlilor, orașelor etc. Dar noi nu nu am ales.”
Planul industrial este cea mai recentă adăugare la o listă în continuă extindere de decizii politice consecutive pe care UE le-a luat în ultimele 15 luni, dintre care multe s-au concretizat doar după negocieri prelungite, întortocheate și uneori divizante între cele 27 de state membre .
Totuși, Borrell pare mulțumit de rezultatul final și consideră că, în ciuda certurilor interne, UE rămâne unită în sprijinul său pentru Ucraina și în opoziția sa față de agresiunea Rusiei.
„Războiul ne-a unit. Nu există nimic care să te unească mai mult decât un dușman, o amenințare și sentimentul de a te confrunta cu o amenințare. O amenințare existențială reală ne-a unit mai mult decât orice discurs, orice abordare teoretică despre necesitatea integrării”, a spus Borrell.
„Una dintre greșelile lui Putin a fost să creadă că europenii nu vor fi uniți din cauza dependenței energetice, de exemplu, și că opinia publică din Europa s-ar sătura să-i susțină pe ucraineni și că SUA și Europa s-ar certa pentru cine face ce şi cu cine împarte povara. Nu este cazul”.
Borrell a apărat apoi eficacitatea celor 10 runde de sancțiuni pe care blocul le-a impus Rusiei și despre care criticii susțin că nu au reușit să strice mașina de război a Kremlinului.
"Cu siguranță funcționează, dar nu sunt instantanee. E ca o dietă: dacă tii o dietă, nu vei slăbi 30 de kilograme într-o săptămână", a glumit diplomatul.
Vorbind mai pe larg despre schimbarea ordinii mondiale, Borrell și-a exprimat dorința personală pentru o mai bună înțelegere între „Occident și restul”, o referire la țările care se află în afara grupului tradițional de democrații liberale și refuză adesea să îmbrățișeze punctele de vedere politice .
„Provocările globale (sunt) nu numai climatul. Este datoria și este dezvoltare”, a spus el.
„Avem încă o abordare prea mult eurocentrică față de restul lumii”.