Cum ar putea afecta scandalul corupției din Ucraina viitorul ajutor occidental

25 Ian 2023
Cum ar putea afecta scandalul corupției din Ucraina viitorul ajutor occidental

Demisia unor oficiali proeminenți din Ucraina se intersectează în mare măsură cu nevoia de a păstra un ajutor militar substanțial occidental, în timp ce președintele Volodymyr Zelensky continuă cu promisiunile anticorupție, scrie Newsweek 

Marți, o serie de oficiali ucraineni de rang înalt au demisionat sau au fost revocați din funcțiile lor.

Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului lui Zelensky, a cerut să fie eliberat din funcție, deși nu a fost dat niciun motiv. El a negat anterior orice faptă greșită legată de utilizarea personală a mașinilor de lux.

Timoșenko i-a mulțumit lui Zelensky „pentru încredere și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”, într-o actualizare publicată pe pagina sa Telegram.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Vyaceslav Sapovalov, a „cerut de asemenea să fie eliberat” din funcția sa, a declarat Ministerul Apărării al țării într-un comunicat, „pentru a nu crea amenințări la adresa sprijinului stabil al Forțelor Armate ale Ucrainei ca urmare a unei campanii de acuzații legate de achiziționarea de servicii alimentare.”

Câțiva alți miniștri au părăsit guvernul marți, iar Oleksiy Symonenko, procurorul adjunct al Ucrainei, a fost demis. O mulțime de guvernatori responsabili pentru regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Sumi și Herson au fost demiși, a confirmat ministrul ucrainean pe Telegram. Doi politicieni guvernamentali fuseseră deja revocați în weekend.

Marți seara târziu, Zelensky a spus că „vor fi luate măsuri adecvate în viitor”.

„Orice probleme interne care împiedică statul sunt curățate și vor fi curățate”, a spus el, adăugând că „este necesar pentru apărarea noastră și ajută la apropierea noastră de instituțiile europene”.

Apoi a făcut aluzie la o nouă rundă de schimbări, dar a dezvăluit doar că detaliile vor urma în timp util.

După cum a indicat Zelensky, guvernul ucrainean va fi analizat cu atenție modul în care acuzațiile de corupție afectează disponibilitatea internațională de a primi ajutoare în Kiev.

Mikhail Alexseev, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din San Diego, a subliniat că Kievul „depinde de ajutorul economic și militar pentru supraviețuirea sa”.

„De aceea Zelensky a acționat decisiv”, a adăugat el, întrucât președintele ucrainean „nu își poate permite corupția, ci nici aparența de corupție”.

Andrii Biletskyi, de la Centrul de Cercetare și Educație Anticorupție din Kiev, a fost de acord că, dacă biroul lui Zelensky nu ar fi reacționat la acuzațiile recente de corupție, ajutorul umanitar și militar occidental s-ar opri rapid.

Zelensky „înțelege că cazurile de corupție expuse în ministerele Apărării și Infrastructurii vor afecta asistența militară și procesele de reconstrucție postbelice”, a argumentat Biletskyi, calificând represiunea liderului ucrainean „logică”.

"Partenerii occidentali văd că, deși corupția este prezentă în rândul autorităților, există o reacție clară la aceasta din partea președintelui și a guvernului. Acest lucru indică faptul că suntem pregătiți să răspundem provocărilor interne. Deci aceste două lucruri sunt direct legate", a adăugat el pentru Newsweek.

Ucraina s-a clasat pe locul 122 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției al Transparency International în 2021, iar aliații occidentali, inclusiv în Congresul American, și -au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la locul exact unde ajunge ajutorul umanitar, financiar și militar oferit Kievului .

Marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat presei că asigurarea „supravegherii adecvate a tuturor formelor de asistență americană” în Ucraina este o responsabilitate pe care o iau „extraordinar de în serios”.

„Salutăm acțiunile rapide și decisive ale președintelui Zelensky, precum și vigilența societății civile ucrainene și a mass-media pentru a contracara corupția”, a adăugat el.

Acțiunea anticorupție a lui Zelensky a venit chiar înainte de confirmarea de la Berlin că Germania va trimite tancurile mult căutate Leopard 2 în Ucraina, la scurt timp după ce sa raportat că Washington s-ar putea pregăti să aprobe transferul tancurilor M1 Abrams. Ambele guverne rezistaseră solicitărilor Kievului pentru tancurile de luptă principale, după ce Marea Britanie a promis că va trimite tancurile sale Challenger 2 în primele linii ale Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră