Val de demisii ale apropiaților lui Zelensky din guvern după scandaluri de corupție

24 Ian 2023
Val de demisii ale apropiaților lui Zelensky din guvern după scandaluri de corupție

Dezvăluirile din presă raportează presupuse achiziții de provizii pentru armată la prețuri umflate. Ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Şapovalov, se afla printre cei care au demisionat, scrie Le Parisien

Cinci guvernatori și patru miniștri adjuncți au fost revocați din posturile lor, a anunțat guvernul marți (24 ianuarie) după dezvăluirile din presă cu privire la presupusele achiziții de provizii pentru armată la prețuri umflate. Acest anunț vine ca răspuns la acuzațiile de corupție ale anumitor membri ai puterii, acuzații care ar putea oferi o imagine proastă a guvernului într-un moment în care Ucraina are nevoie de aliații săi occidentali.

Care sunt acuzatiile?

Presupusele fapte sunt cel puțin jenante pentru Kiev, la aproape un an după ce Rusia a invadat Ucraina . Potrivit mai multor mass-media, Ministerul Ucrainean al Apărării a semnat contracte la prețuri umflate – „de două-trei ori” mai mari decât prețurile normale – pentru a cumpăra produse alimentare pentru soldați. Pentru anul 2023, contractul se ridică la 350 de milioane de dolari, potrivit site-ului de informare ZN.UA.

O altă afacere complet diferită a izbucnit în același timp. În acest weekend, prim-viceministrul Dezvoltării Comunitare și Teritoriale, Vasyl Lozynkiï, a fost arestat de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) sub suspiciunea de delapidare în legătură cu contractele de achiziție de echipamente electrice și generatoare la prețuri umflate. În plus, sunt alte diverse scandaluri, printre care folosirea de către un manager a vehiculelor destinate ajutorului umanitar sau plecarea în vacanță a altuia, în plin conflict.

Cine sunt cei care au demisionat?

Mai mulți membri ai guvernului și apropiați președintelui, Volodimir Zelensky, și-au prezentat demisia în ultimele zile. Este cazul din acest weekend al ministrului adjunct al Apărării, Viaceslav Şapovalov, care se ocupa de sprijinul logistic al forțelor armate.

Pavlo Galimon, liderul adjunct al partidului prezidențial „Servitorul Poporului”, a fost demis luni, pe fondul acuzațiilor de corupție legate de cumpărarea unei proprietăți în Kiev pentru o sumă mai mare decât venitul său declarat.

Kyrylo Timoșenko, șef adjunct al administrației prezidențiale, și-a dat demisia, după dezvăluiri despre utilizarea unui vehicul destinat ajutorului umanitar. Este unul dintre puținii colaboratori care a lucrat cu șeful statului de la alegerea sa în 2019. A supravegheat în special proiecte de reconstrucție a instalațiilor avariate de loviturile rusești.

Procurorul general adjunct, Oleksiï Simonenko, și-a părăsit postul după ce a fost acuzat că a plecat în vacanță în străinătate în plin conflict - în timp ce călătoriile în afara Ucrainei sunt interzise bărbaților cu vârsta de luptă, cu excepția motivelor profesionale.

Potrivit lui Taras Melnytchouk, reprezentantul guvernului în Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru), Zaporijjia (sud), Sumy (nord), Herson (sud) și capitala Kiev își vor părăsi posturile. De asemenea, patru viceminiștri au fost demiși din funcțiile lor, a anunțat guvernul marți la prânz.

Ce raspund autoritatile?

Duminică – și înaintea seriei demisiilor – Ministerul Apărării a infirmat acuzațiile, asigurând că achizițiile sunt „relevante” și contractele în conformitate „cu procedura stabilită de lege”. El a reafirmat chiar și un principiu de „toleranță zero” în fața corupției. O întâlnire de urgență a avut loc luni în jurul ministrului Oleksiï Reznikov.

La rândul său, Volodymyr Zelensky a criticat duminică, într-un videoclip, cazurile de corupție . „Desigur, în prezent, principala preocupare este apărarea, politica externă și războiul”, a început el. „Dar vor fi decizii adecvate săptămâna aceasta. Au fost deja luate în considerare (…) și vor fi corecte”, a promis președintele ucrainean.

El a asigurat că toate acuzațiile „vor fi analizate în detaliu”, atât cele privind energie, cât și cele privind aprovizionarea soldaților, precum și relațiile dintre guvern și regiuni. „Populația va avea toate informațiile și statul va face pașii puternici necesari”, a spus Volodimir Zelensky, spunând că le este recunoscător jurnaliștilor care au ridicat vălul asupra acestor cazuri.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră