Costa Rica anulează obligația de vaccinare antiCovid și declanșează o investigație privind achizițiile de vaccin

07 Aug 2022
Costa Rica anulează obligația de vaccinare antiCovid și declanșează o investigație privind achizițiile de vaccin

Președintele Costa Rica, Rodrigo Chaves, a anunțat saptamâna trecută încetarea vaccinării obligatorii împotriva covid-19 și că va avea loc o anchetă asupra contractelor semnate de guvernul anterior, întrucât consideră că s-au cumpărat cantităţi excesive de doze, scrie SwissInfo.

„Vom investiga de ce au cumpărat atât de multe vaccinuri când informația a fost că piața a fost saturată”, a spus Chaves în conferința de presă săptămânală după Consiliul guvernatorilor.

Președintele a dat asigurări că „au cumpărat vaccinuri de milioane de dolari în într-un moment în care rata de vaccinare scade” și a deplâns că „acum vom avea nu știu câți bani probabil aruncați în vaccinuri care nu vor fi utilizate și urmează să expire”.

  • „Dacă dăm detalii despre contract putem ajunge la închisoare pentru că am încălca un contract întocmit de fiica fostului președinte Luis Guillermo Solís (2014-2018), un avocat foarte bun pentru că a reprezentat Pfizer și nu poate iesi nimic de la ea. Este sigilat ", a spus Chavez.

Potrivit președintelui, confidențialitatea la care este supus guvernul în acest contract „poate da percepția că un asemenea nivel absolut de secretizare ascunde nevoia de a ține lucrurile în întuneric”.

Guvernul anterior al lui Carlos Alvarado (2018-2022) a semnat contracte cu companiile farmaceutice Pfizer și AstraZeneca pentru achiziționarea de vaccinuri împotriva covid-19.

Dacă AstraZeneca a finalizat livrarea tuturor dozelor comandate, nu același lucru este valabil și pentru vaccinul Pfizer. Într-adevăr, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, pe 7 aprilie, guvernul lui Alvarado a anunțat că amână primirea vaccinurilor având în vedere dozele suficiente de care dispunea țara pentru prima jumătate a anului 2022. Prin această decizie, livrările în așteptare sunt suspendate până la noi ordine.

Pentru a face lumină completă asupra managementului dozelor de vaccin, ministrul Sănătății a anunțat că va publica foarte curând toate datele „cu privire la numărul de vaccinuri administrate, numărul de vaccinuri disponibile și numărul de vaccinuri care trebuie încă să fie livrate” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră