Conform datelor oficiale transmise de Universitatea Johns Hopkins, vineri s-au înregistrat 2108 decese în 24 de ore, astfel Statele Unite urcă pe primul loc ca fiind țara cea mai afectată din lume de pandemie, precizează BBC News.
SUA ar putea să depășească Italia ca număr total de decese înregistrate, în timp ce experții în sănătate publică ai Casei Albe declară că situația pare să se stabilizeze pe întreg teritoriul.
Dr. Deborah Birx a adăugat că situația pare să se liniștească momentan, dar subliniează faptul că înca nu s-a ajuns în vrâful curbei, iar numărul de confirmați va continua să crească.
Președintele Trump s-a arătat încrezător în faptul că nu se vor atinge cifrele estimate în cel mai negru scenariu al pandemiei de peste 100.000 decese în rândul americanilor.
Vineri, 10 aprilie, conform cifrelor oficiale, în SUA erau 500.399 persoane infectate și 18.849 decese.
Cercetătorii au precizat că vârful pandemiei se va atinge în perioada imediat următoare și își va începe descreșterea. Se așteaptă ca în jurul datei de 1 mai să se înregistreze în jur de 970 confirmări noi pe zi.
Cel mai afectat oraș este New York-ul, străzile sunt străbătute în mod constant de ambulanțe, spitalele sunt sufocate de pacienții care se inmulțesc în fiecare ore și oamenii sunt îngroziți la vederea tirurilor frigorifice care transportă cadavrele. În ultimele zile au apărut dovezi că autoritățile au decis să sape gropi comune imense pe insula Hart pentru a îngropa decedații.
Guvernatorul statutului New York, Andrew Cuomo, a transmis un mesaj de încurajare, a relatat că, în urma unor eforturi uriașe curba ascendentă a fost aplatizată, dar măsurile de distanțare socială trebuie menținute.
Cele mai afectate au fost comunitățile de minorități, lucru confirmat de experți deoarece membrii acestor comunități superă de multiple comorbidități precum astm, diabet, boli cardiovasculare, conform BBC News.