Coronavirus în Olanda: Modelul adoptat ar putea fi o stradegie cu risc ridicat

05 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Olanda: Modelul adoptat ar putea fi o stradegie cu risc ridicat

Cu toate că numărul imbolnăvirilor și a deceselor crește, autoritățile își mențin poziția și nu adoptă măsurile stricte de izolare. Aceste măsuri inteligente de izolare, așa cum au fost definite de autorități au dus la o situație alarmantă, Olanda înregistrând cea mai mare rată a mortalității din toată lumea.

Reprezentanții odiciali au fot acuzați de celeleate state că nu arată solidaritate față de țările profund afectate de pandemie.

Olandezii încă îmbrățisează ideea imunizării în masă, așa cunoscuta ”herd immunity” (n.r. imunitatea în grup). Această idee este impusă de un expert în imunitate olandez care a adoptat măsuri inteligente de izolare vizate pe anumite zone și grupuri de risc.

Autoritățile doresc să minimizeze efectele sociale, economice și psihologice și să permită o revenire la starea de normalitate cât mai ușoară.

Magazinele sunt deschise respecând măsurile de distanțare: au delimitat prin signalistică distanța minimă de 1,5 m între clienți, personalul poartă mănuși de unică folosință, dar ăți continuă activitatea. Rămân închise saloanele de înfrumusețare, precum și școlile și grădinițele până la sfârșitul lui aprilie.

Oamenii au fost sfătuiți să muncească de acasă, să evite întâlnirile, să meargă mai rar la cumpărături, să evite întâlnirile de peste 50 persoane și să protejeze la maxim persoanele de peste 70 de ani. Acest lucru este destul de simplu în Olanda pentru că persoanele în etate nu locuiesc în aceeași casă cu tinerii.

Primul Ministru olandez, Mark Rutte, descrie Olanda ca ă țară matură, iar populația este fericită că este tratată ca pe adulți, nu ca pe niște copii.

Acesta a declarat prin intermediul unui interviu televizat că susțin ideea unei întârzieri a îmbolnăvirii și în același timp permiterea obținerii imunizării în masă, dar controlată.

Cu cât numărul celor imunizați va crește, va scădea posibilitatea de a răspândi virusul către categoriile de risc, iar dacă acest proces ar dura mai multe luni.

Repezentanții Agenției Naționale a Sănătății Publice, RIVM, au demarat un studiu pentru a afla pe ce perioadă după imunizare, persoanele sunt protejate de acest ”vaccin propriu” împotriva unei posibile reîmbolnăviri.

În condițiile în care numărul deceselor crește foarte repede, olanda se luptă să-și marească capacitatea de tratament din spitale luând în considerare că vârful pandemiei se va atinge peste abia 2 săptămâni. De la declanșarea pandemiei, 1650 de persoane au murit și peste 6600 sunt internate.

O parte din pacienți au fost transportată în Germania pentru a elibera paturile și a le pregăti pentru noii pacienți. Celebra sală de concerte din Rotterdam unde urma să se țină Concursul Eurovision a fost transformată și este folosită pentru a trata pacienții.

Au fost mărite capacitatea de testare, numărul de paturi din spitale, numărul cadrelor medicale, dar au apărut și probleme în furnizarea măștilor de protecție comandate din China.

Reprezentanții italiei au condamna lipsa de acțiuni concrete din partea Olandei și au caracterizat-o ca o lipsă a eticii, solidarității și a respectului față de întreaga Uniune Europeană.

Olanda ar putea suferi și repercursiuni econimce în urma atitudinii adoptate deoarece econimia țării se bazează foarte mult pe exporturile din UE precum și a pieței de muncă.

Îngrijoarea cea mai mare a statelor din Euopa este că modelul olandez a fost adoptat mai multe pe bază unor speranțe și nu pe baza unor date concrete și o analiză riguroasă a situație la nivel local.

Studiu efectuat de BBC news.

Alte stiri din Externe

Ultima oră