Controversă privind cazul adolescentei olandeze "eutanasiate". Clinica unde a făcut demersuri restabileşte adevărul

06 Iun 2019 | scris de M.C.
Controversă privind cazul adolescentei olandeze "eutanasiate". Clinica unde a făcut demersuri restabileşte adevărul

Cazul ei a făcut înconjurul lumii, la propriu, fără exagerare. Şi noi, la miscareaderezistenta.ro, vi l-am relatat, preluând informaţii din mai multe surse externe. Adolescenta olandeză de 17 ani Noa Pothoven a decis că trebuie să moară, după ce a fost victima unor violuri. Ea şi-a anunţat decizia şi a spus că nimic nu o poate convinge să renunţe. Acum câteva zile a decedat.

Postările ei pe reţelele de socializare lăsau să se înţeleagă că a recurs la eutanasie. De altfel, ea spusese că a făcut demersuri în acest sens. Acesta este şi cuvântul pe care l-a folosit presa internaţională, deci şi cea din România, pentru a vorbi despre decesul fetei.

Dar clinica din Olanda unde ea a făcut demersuri pentru a fi eutanasiată a dezminţit informaţia. Noa a solicitat acest lucru clinicii în 2018, dar medicii au refuzat-o. Ce s-a întâmplat?

Adolescenta olandeză a decedat după ce a încetat să se mai alimenteze şi să se hidrateze, dar nu a fost eutanasiată, a declarat miercuri Levenseindekliniek din Haga, într-un comunicat citat acum de 7sur7.be, care difuzase şi el informaţia iniţială privind eutanasierea.

Prin urmare, comunicatul clinicii contrazice numeroasele articole apărute în presa internaţională pe această temă.

Potrivit Politico, Noa nu s-a mai alimentat din iunie. Părinţii săi şi medicii au acceptat să nu o hrănească forţat. Decizia de a trece pe îngrijiri paliative şi a nu forţa alimentarea, la cererea pacientului, nu constituie o eutanasie în sensul propriu al termenului, potrivit sursei citate. Probabil se va discuta mult pe marginea acestui subiect.

Noa Pothoven, autoarea unei cărţi publicate anul trecut, în care a relatat lupta sa îndelungată cu anorexia, depresia severă şi sindromul de stres post-traumatic, a încetat din viaţă duminică, după ce scrisese, cu câteva zile înainte, pe pagina sa de Instagram, că şi-a ''pierdut dorinţa de a trăi''.

Mai multe publicaţii olandeze au relatat că Noa ar fi contactat clinica Levenseindekliniek din Haga, specializată în eutanasie, pentru a solicita sinuciderea asistată, dar cererea ei a fost respinsă.

În presa internaţională au apărut marţi şi miercuri articole care spuneau că tânăra ar fi fost eutanasiată.

"Pentru a pune capăt informaţiilor false despre moartea tinerei (în special în publicaţiile internaţionale), vă rugăm să consultaţi declaraţia dată de prietenii lui Noa în această după-amiază: Noa Pothoven nu a fost eutanasiată", a precizat clinica olandeză într-un comunicat.

"Pentru a pune capăt suferinţelor sale, ea a încetat să mai mănânce şi să se hidrateze", a mai precizat clinica.

La rândul său, ministrul olandez al Sănătăţii, Hugo de Jonge, a declarat într-un comunicat că familia tinerei care a încercat de mai multe ori să se sinucidă a confirmat că aceasta nu a fost eutanasiată.

"Suntem în legătură cu familia sa, care ne-a spus că, în ciuda informaţiilor apărute în presa internaţională, nu este vorba despre eutanasie în acest caz", a declarat Hugo de Jonge.

"Trebuie acum să lăsăm familia să plângă în linişte moartea lui Noa", a adăugat acesta.

Şi totuşi toţi aceştia citează familia, dar membrii ei nu au apărut în public să facă toate aceste declaraţii direct. Un semn de întrebare rămâne în legătură cu acest caz. Chiar dacă se dovedeşte că a murit pentru că a refuzat hrana şi apa, această moarte tot un proces asistat este. Cu acceptul familiei şi al medicilor. Deci?

Ministrul a precizat că a cerut Institutului pentru asistenţă medicală şi protecţia copilului ''să ancheteze'' acest caz, subliniind că ''întrebările legate de moartea acesteia şi de asistenţa de care a beneficiat sunt justificate, dar nu vor primi răspuns decât după stabilirea faptelor''.

Belgia şi Olanda au fost, în 2002, primele ţări din lume care au legalizat eutanasia în cazul persoanelor bolnave a căror suferinţă este ''insuportabilă şi fără perspectivă de ameliorare''. Potrivit legislaţiei olandeze, eutanasia nu este permisă decât în anumite condiţii foarte stricte. Cel puţin doi medici trebuie să confirme că nu există o altă soluţie rezonabilă pentru pacient.

"Levenseindekliniek practică exclusiv eutanasia şi face acest lucru în mod explicit în cadrul juridic olandez'', a menţionat clinica.

Noa Pothoven a fost victima unei agresiuni sexuale pe când avea 11 ani. Trei ani mai târziu, a fost victima a două violuri în oraşul său natal, Arnhem (în est).

Tânăra şi-a anunţat dorinţa de a muri într-un mesaj publicat pe contul său de Instagram, dezactivat după decesul tinerei.

"În următoarele 10 zile voi muri", scria adolescenta în acel mesaj online.

"Am încetat de ceva vreme să mănânc şi să mă hidratez şi, după numeroase discuţii... s-a decis să fiu lăsată să plec întrucât viaţa mea este insuportabilă", a adăugat aceasta.

Noa Pothoven a publicat în 2018 o carte intitulată ''Winning or Learning'' (''A câştiga sau a învăţa''), în care a relatat lupta ei cu angoasele şi cu nefericirea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră