Ajutor unic de 175 de milioane de dolari
Statele Unite sunt în prezent țara care oferă cel mai mare sprijin militar Kievului. Congresul a angajat peste 110 de miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022. Dar promisiunea președintelui democrat Joe Biden de a continua sprijinul financiar Ucrainei este în serios periclitat, un scenariu dezastru pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câștigurile teritoriale sperate. Oficialii ucraineni insistă că au nevoie de mai multe arme pentru a preveni ca loviturile rusești să arunce milioane de oameni în întuneric în această iarnă, ca anul trecut.
Însă aleșii conservatori, deși mulți susțin în continuare Ucraina în public, condiționează acest ajutor de o înăsprire clară a politicii de migrație în fața sosirilor de migranți la granița cu Mexic. Președintele democrat a mai spus că este pregătit miercuri să facă „compromisuri semnificative” pe acest punct, pentru a obține sprijinul ambelor camere de pe Capitol Hill. Prin urmare, negocierile continuă. În așteptarea succesului lor, Washingtonul a anunțat miercuri un nou ajutor militar pentru Kiev, pentru o sumă limitată de 175 de milioane de dolari extrasă din rezervele executivului. Detaliul include echipamente de apărare aeriană, rachete și muniție de artilerie.
Putin mizează pe „colapsul” sprijinului occidental
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky care trebuia să se adreseze membrilor Congresului prin videoconferință marți, dar și-a anulat discursul în ultimul moment, a intervenit în cele din urmă în timpul unei teleconferințe între liderii țărilor G7. Vladimir Putin mizează pe „prăbușirea” sprijinului occidental pentru Ucraina, a spus el, admițând că armata rusă a „crescut în mod semnificativ presiunea” pe front. „Rusia speră doar într-un singur lucru: ca unitatea lumii libere să se prăbușească anul viitor. Rusia crede că America și Europa vor da dovadă de slăbiciune și nu își vor menține sprijinul pentru Ucraina la nivelul corespunzător ”, a spus președintele ucrainean.
Anticipând riscul de oboseală al marelui aliat american, președintele Zelensky a mers personal la Washington în septembrie, întâlnindu-se cu Joe Biden dar și cu reprezentanți aleși ai Congresului cu care a purtat lungi discuții. Vizita sa nu a avut însă efectul scontat: înfundat într-o serie de crize interne care au dus la demiterea fostului lider al camerei inferioare, Congresul nu a validat până la urmă noi fonduri pentru ofensiva sa. Spre deosebire de majoritatea colegilor săi democrați, senatorul Bernie Sanders, un autoproclamat socialist, a votat împotriva pachetului supus votului miercuri, exprimând „ îngrijorarea profundă” cu privire la trimiterea de fonduri către „guvernul de extremă dreapta” al premierului israelian Benjamin Netanyahu.