Comandantul armatei sud-africane vizitează Moscova

15 Mai 2023
Comandantul armatei sud-africane vizitează Moscova

Africa de Sud este acuzată de Washington că a livrat arme Rusiei. Guvernul sud-african a promis că va investiga presupusele livrări, scrie SudOuest.

Comandantul forțelor terestre ale armatei sud-africane se află într-o vizită oficială la Moscova, au declarat luni agențiile de presă ruse, după ce americanii au dat vina pe Pretoria pentru livrările de arme către Rusia.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile TASS și Interfax, generalul locotenent Lawrence Mbatha și delegația sa au discutat cu colegii lor ruși „probleme de cooperare militară” care vizează „creșterea pregătirii de luptă a forțelor armate ale celor două țări”.

„La întâlnirea liderilor militari s-au ajuns la acorduri privind consolidarea cooperării dintre forțele terestre în diverse domenii”, a adăugat sursa. „În timpul vizitei, delegația va vizita instituțiile militare de învățământ ale forțelor terestre ruse și întreprinderile complexului militar-industrial”, a spus ministerul.

Tensiuni

Această vizită vine în mijlocul tensiunilor dintre Africa de Sud și Statele Unite, care acuză Pretoria că a livrat arme Rusiei, țară care conduce o ofensivă militară împotriva Ucrainei de mai bine de un an.

După aceste acuzații, care au fost făcute de ambasadorul american la Pretoria, guvernul sud-african a promis că va face o anchetă asupra acestor presupuse livrări.

Armata sud-africană nu a răspuns imediat.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a asigurat luni că țara sa nu va fi atrasă într-o „concurență între puterile mondiale” în privința Ucrainei și că a fost supusă unei „presiuni extraordinare” pentru a alege o tabără. „Nu acceptăm că poziția noastră de țară nealiniată favorizează Rusia față de alte țări. De asemenea, nu acceptăm că acest lucru pune în pericol relațiile noastre cu alte țări”, a spus el în buletinul prezidențial săptămânal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră