Popular la televizor de ani de zile, dar apărut în politică în urmă cu doi ani, Milei, în vârstă de 53 de ani, a promis că va face din Argentina „o putere mondială” din nou, scrie Le Figaro
Javier Milei, un nou venit în viața politică argentiniană, va fi următorul președinte al Argentinei, după victoria sa răsunătoare duminică la alegerile prezidențiale. O victorie care deschide o perioadă de incertitudine pentru cea de-a 3-a economie din America Latină, căreia îi promite o terapie de șoc. Javier Milei a intrat în politică în urmă cu doi ani, când a fost ales deputat pentru Buenos Aires. Și-a creat propriul partid, La libertad avanza (Avansurile libertății) și vrea să rupă cu partidele tradiționale.
El pretinde că este din familia politică a lui Jair Bolsonaro și Donald Trump și o admiră pe Margaret Thatcher, chiar dacă acesta din urmă declarase război Argentinei în 1982 pentru a „apăra suveranitatea Marii Britanii” asupra arhipelagului Falkland situat în largul coastei Argentinei. după ce guvernul militar din Buenos Aires a decis să debarce câteva zeci de soldaţi pe aceste insule. Victoria Londrei, cu prețul a sute de morți, a permis Argentinei să scape de una dintre cele mai feroce dictaturi, iar premierului britanic să rămână la putere.
„Ștergerea statului”
Programul cu care a fost ales Javier Milei este ștergerea Statului. El vrea să desființeze ministerele Educației, Drepturilor Femeii, Muncii, Solidarității, Sănătății și Transporturilor. „A fuera!” » (Afară) striga el în timpul întâlnirilor sale împotriva „castei corupte” în care pune împreună politicieni, funcţionari publici şi jurnalişti. El promite că va elimina orice asistență socială care este o „încurajare a lenei”. Vrea să „distruga cu drujba” banca centrală, să facă să dispară peso-ul argentinian pentru a dolariza economia. El consideră că trebuie să „legalizeze vânzarea de organe”, o potențială sursă de venit pentru cei mai săraci.
Promotor al autoapărării, dorește să liberalizeze vânzarea de arme. El promite că va interzice avortul care tocmai a fost legalizat în țară. El se opune oricărei politici de apărare a minorităților sexuale și etnice. Toate acestea pentru ca Argentina „revine să devină principala putere mondială ca la începutul secolului XX” , conform viziunii sale asupra istoriei. Javier Milei se opune foarte mult compatriotului său, Papa Francisc , care reprezintă „răul pe pământ” și care „voia să impună comunismul”.
Peronismul ne-a ruinat țara prin incompetență de câteva decenii
Luis Palma Cane, economist
„ Javier Milei este foarte inteligent”, spune economistul Luis Palma Cane. Sper că va câștiga pentru că cu Massa vom continua aceleași erori care provoacă o inflație anuală de peste 100%, o rată a sărăciei de aproape 50%. Nu toate ideile lui sunt bune, dar ne va permite să ieșim din impasul în care se află de prea multă vreme țara. Peronismul ne-a ruinat țara prin incompetență de câteva decenii. Aceste alegeri nu sunt ale lui Milei împotriva lui Massa, ci ale republicii liberale împotriva populismului. »
Javier Milei a apărut pe scena media în 2015, după alegerea lui Roberto Macri , reprezentant al coaliției de dreapta, la președinție. La acea vreme, lucra la compania Aeropuerto 2000 ca economist. Macri dorind să revizuiască contractele de stat cu această companie specializată în servicii aeroportuare, Martin Eurnekian, șeful Aeropuerto 2000, a decis să-l trimită în campanie la televiziune împotriva președintelui Macri. Dintr-o dată, acest bărbat, până atunci destul de rezervat conform celor din jur, se dezvăluie în fața camerelor de filmat. A devenit rapid „ clientul bun al presei ” pentru latura sa iconoclastă.
Citește și Javier Milei, nouă senzație în politica argentiniană
Încetul cu încetul, își construiește imaginea de disruptor, cu coafura lui rock, cu vocea profundă și pietrișată și cu furia de pe platourile de televiziune la cea mai mică contradicție. Pare repede să-și facă plăcere, cel care altfel nu este foarte lumesc. Nu știm de vreo relație romantică cu el. „ Sexualitatea normală este oribilă ”, explică el. El spune că este un adept al „ sexualității tantrice ”, într-o versiune care pledează pentru abstinență, ceea ce ar fi o dovadă a capacității sale de a-și controla corpul.
Singurele femei cu care a locuit sunt mama lui și sora lui Karina, iar relația sa complexă cu figurile de autoritate rămâne marcată de bătăile pe care tatăl său, Norberto, i le-a aplicat în copilărie, sub privirea pasivă a mamei sale.
Un câine care îi va schimba viața
În 2004, a adoptat un câine, Conan, care avea să-i schimbe viața. „ Este singura ființă care nu m-a trădat niciodată ”, îi place să repete. Mastifful de 90 kg, un mastiff englez, devine centrul vietii sale emotionale. Când în 2015, Conan era pe cale să moară de cancer, a cerut companiei americane PerPETuate să creeze clone ale lui Conan. Va primi cinci, cu care locuiește și astăzi. Și-a transformat apartamentul din Buenos Aires într-o canisa. Luptele dintre câini l-au forțat să-și împartă sufrageria astfel încât fiecare să poată fi legat într-un spațiu dedicat. Nu primeste niciodata pe nimeni la el acasa din lipsa de spatiu, iar vecinii se plang de mirosul pestilent emanat de locuinta. În 2019, a trebuit să fie spitalizat după ce a fost mușcat în timp ce încerca să-și separe doi câini de luptă.
Neconsolat la moartea lui Conan, Javier Milei a consultat un psihic pentru a lua legătura cu el. Sora lui Karina, pe care o poreclise „ șefa ” și care este omniprezentă în viața personală și politică, s-a antrenat să devină clarvăzătoare și să-l ajute acolo. De atunci, Javier Milei a crescut numărul de sesiuni de spiritism, ceea ce i-ar permite și să comunice cu „ Numărul Unu ”, adică cu Dumnezeu, pentru că Conan ar fi alături de el. Și Dumnezeu i-ar fi trimis un mesaj: „ Trebuie să fii președinte în 2023 ” .
Citește și : Argentina în pragul falimentului
Popularitatea unui personaj precum Javier Milei se datorează în mare măsură situației deosebit de dificile prin care trece Argentina de câțiva ani, în special de la epidemia de Covid-19 . „ Școlile de aici au rămas închise timp de un an și jumătate”, își amintește jurnalistul Radio France Internationale Alejo Schapire. Setea de libertate după constrângerile impuse de criza de sănătate, legată de criza economică gravă pe care o trăiește țara, i-a făcut pe argentinieni receptivi la discursul libertar al lui Javier Milei. »
„ Milei și-a terminat de construit personajul în timpul crizei Covid-19”, analizează jurnalista și scriitoarea Pola Oloixarac. În acel moment a început să se prezinte dezordonat ca o vedetă rock, vociferând în televizoare împotriva guvernului, foarte în ton cu furia resimțită de societatea argentiniană care credea că statul nu poate face nimic pentru ea decât blocarea. ea sus. » Coama lui amintește de cea a leului, care a devenit emblema campaniei sale.
Lui Milei îi place să ia poziții dure care rup de consensul general. Vrea să fie macho și pretinde că este de dreapta. Dar el nu este conservator. Nu promite ordine, ci haos
Pola Oloixarac, jurnalist și scriitor
Javier Milei nu a ajuns întâmplător în turul doi al alegerilor prezidențiale. El a fost pentru prima dată împins pe televizoare de șeful său de la Aeropuerto 2000 pentru a-l contracara pe președintele de dreapta la acea vreme, Mauricio Macri. Atunci Sergio Massa , adversarul său de astăzi, a folosit puterea și finanțele partidului peronist pentru a promova candidatura lui Milei și a împiedica candidatul de dreapta la președinție, Patricia Bullrich, să se califice în turul doi. Pentru Massa, i s-a părut mai ușor să fie înfruntat cu un „străin” precum Milei. Nu anticipase amploarea respingerii de către societatea argentiniană a partidelor politice tradiționale și nici capacitatea de seducătoare a unui personaj precum Milei într-o societate traumatizată de pandemie și criza economică.
„Lui Milei îi place să ia poziții dure care rup cu consensul general”, continuă Pola Oloixarac. Vrea să fie macho și pretinde că este de dreapta. Dar el nu este conservator. Nu promite ordine, ci haos. »
Milei sprijinit de o fiică și nepoată de militari
Poate pentru a-și întări latura iconoclastă, Javier Milei a ales-o pe Victoria Villarruel drept candidat pentru vicepreședinție. Fiică și nepoată de soldați, ea pune în perspectivă crimele dictaturii (1976-1983). Ea vrea să „întoarcă oamenilor” cele 17 hectare ale Școlii de Mecanică Navală (Esma) din capitală, cel mai infam centru de detenție și tortură al dictaturii și care este astăzi un loc de memorie. La subsol fusese amenajată o maternitate, astfel încât prizonierele violate să poată naște înainte de a fi ucise. Bebelușii au fost apoi încredințați unor familii apropiate regimului care voiau copii. Chiar și astăzi, unii dintre acești copii sunt căutați cu sprijinul asociației „nebunilor din piața de mai” care reunește mame care și-au pierdut fiicele în locurile de tortură ale dictaturii. „ De aceste 17 hectare ar trebui să beneficieze toți argentinienii”, a spus candidatul la vicepreședinție. Acest spațiu a fost inițial destinat a fi școală. De asta au cea mai mare nevoie argentinienii, școli".
Pentru victorie, a avut și sprijinul forțelor armate care l-au votat cu o majoritate covârșitoare. Locotenentul comandant Jorge Eduardo Acosta i-a oferit sprijinul din închisoarea sa unde este închis după o condamnare pentru crime comise în timpul dictaturii. Javier Milei a minimalizat, de-a lungul campaniei sale, crimele dictaturii, numindu-le simple „excese”. El crede că cifra de 30.000 dispăruți între 1976 și 1983 prezentată de apărătorii drepturilor omului „ este o scuză pentru a continua să fure”.
ha vinto milei... pic.twitter.com/aWqPlWLuyi
— tommaso (@TommasoJin) November 20, 2023
L'élection en #Argentine du nouveau président ultralibéral Javier Milei va être un bon test pour tous ceux qui nous en vantent les bienfaits.
— Duval Philippe (@p_duval) November 20, 2023
Il veut supprimer notamment nombreux domaines publics tels que les transports, l'éducation, la santé pour les confier au privé. pic.twitter.com/bOrrwJ6Xt7
Caricare delle biondine sul pick up e inneggiare al taglio della spesa pubblica (o del taglio dei dipendenti pubblici in due) con una motosega è letteralmente la mia ideologia ????????#Argentina #Milei pic.twitter.com/ipPOcMlwwq
— Mârinëttœskï???????????????????? (@MarinettoskiF) November 20, 2023