Libertarianul anti-progresist Javier Milei a fost ales președinte al Argentinei

20 Noi 2023
Libertarianul anti-progresist Javier Milei a fost ales președinte al Argentinei

Javier Milei, un economist libertarian radical și congresman la primul mandat, a obținut o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din Argentina, învingându-l pe ministrul economiei Sergio Massa și trăgând politica țării la dreapta, pe fondul celei mai grave crize din ultimele două decenii, scrie FinancialTimes.

Cu 93,4% din voturi numărate, Milei câștigase cu 55,8%, față de 44,2% pentru Massa, potrivit comisiei electorale. Sondajele preziseseră alegeri foarte strânse.

Înainte ca rezultatele oficiale să fie publicate, Massa, care provine din aripa moderată a mișcării peroniste populiste de stânga, a anunțat că l-a sunat pe Milei să cedeze victoria.

El a adăugat că cei doi au vorbit și au ajuns la acorduri cu privire la tranziția care va avea loc înainte de inaugurarea lui Milei din 10 decembrie, pentru a se asigura că „nimeni nu are îndoieli cu privire la. . . funcționarea economică, socială, politică și instituțională a Argentinei”.

Campania lui Milei s-a centrat pe angajamentul de a aduce un „ferăstrău” către stat – reducând cheltuielile cu până la 15% din produsul intern brut – și de a dolariza economia pentru a elimina inflația. Creșterile anuale ale prețurilor din Argentina au atins 142,7% în octombrie.

Milei, un autodescris „anarhist-capitalist”, a stârnit controverse pe tot parcursul campaniei, exprimând sprijinul pentru idei precum legalizarea vânzării de organe umane și eliminarea tuturor legilor privind armele.

El s-a referit, de asemenea, la China, cel mai mare partener comercial al Argentinei, drept „ucigaș”, papa argentinian Francis ca „un stângist murdar”, iar schimbările climatice drept „o farsă socialistă”.

Cu toate acestea, Milei a renunțat la câteva dintre aceste declarații într-un efort de a câștiga alegătorii centriști în săptămânile următoare primului tur de scrutin din octombrie. El a fost ajutat de susținerile fostului președinte Mauricio Macri și Patricia Bullirch, candidatul pentru coaliția de centru-dreapta Juntos por el Cambio (JxC), care a fost eliminat în primul tur cu 24% din voturi.

Victoria lui Milei, un fost comentator de televiziune care a devenit faimos pentru dezvăluirile împotriva gestionării proaste economice și a corupției în rândul elitei guvernamentale din Argentina, este o mustrare la adresa mișcării peroniste a lui Massa, care domină politica de când țara a revenit la democrație în 1983.

În ultimele două decenii, guvernele peroniste de stânga au dublat dimensiunea sectorului public și au introdus subvenții costisitoare și reglementări stricte în economie. Inaugurarea lui Milei va marca o schimbare bruscă în direcția politică a țării.

Inflația a pus o presiune fără precedent asupra modelului peroniştilor în acest an. Massa a recurs la tipărirea banilor pentru a finanța cheltuielile și a înăsprit restricțiile stricte de schimb și comerț pentru a proteja rezervele limitate de valută.

El promisese, dacă va fi ales, să construiască un guvern de unitate națională cu opoziția și să se îndrepte către o politică ortodoxă.

Înainte de rezultat, Augustina Romanelli, un membru al personalului de la Universitatea publică din Buenos Aires, în vârstă de 60 de ani, a spus că nu este convinsă de campania lui Massa.

„Peroniştii au distrus total Argentina, care are atât de multă bogăţie naturală”, a spus ea. „Milei mă sperie, din cauza tuturor tăierilor pe care vrea să le facă. Dar are dreptate: avem nevoie de o schimbare profundă.”

Criticii lui Milei susțineau că el și colegul său de conducere - Victoria Villaruel, o veche apărătoare a dictaturii Argentinei din 1976-1983 - reprezintă o amenințare la adresa democrației. Milei, care nu are experiență executivă și este cunoscut pentru personalitatea sa irascibilă în timpul interviurilor, se confruntă cu întrebări majore cu privire la capacitatea sa de a guverna și de a-și realiza agenda, spun analiștii.

Coaliția sa La Libertad Avanza (LLA), fondată în 2021, va deține doar opt din 72 de locuri în senatul Argentinei și mai puțin de 40 din cele 257 din camera inferioară. Nu are guvernatori în niciuna dintre cele 23 de provincii ale Argentinei

În timp ce Macri a spus că coaliția JxC va sprijini LLA în reforme „rezonabile”, alți lideri ai coaliției rămân critici duri la adresa lui Milei.

Majoritatea economiștilor din Argentina spun că planul emblematic al lui Milei de a înlocui pesoul cu dolarul american este imposibil de realizat pe termen scurt, având în vedere că Argentina aproape că nu are dolari în banca centrală și nu are acces la credit internațional.

Alte stiri din Externe

Ultima oră