Cine este adevăratul câștigător în povestea cu baloane de spionaj chinezești?

06 Feb 2023
Cine este adevăratul câștigător în povestea cu baloane de spionaj chinezești?

Statele Unite se pot lăuda acum că au obținut o victorie asupra balonului. China va continua să susțină că aceasta a fost doar o greșeală până când SUA vor arăta contrariul, scrie o analiză Jerusalem Post.

China a condamnat SUA pentru că a doborât un presupus balon spion și a spus că ar putea face „alți pași”. Aceasta condamnare vine după câteva zile în care balonul a făcut valuri în SUA, când a plutit peste Montana și apoi a ajuns peste Carolina. A fost doborât în ​​largul coastei SUA deoarece s-a considerat că resturile din matricea electronică a balonului nu ar face rău oamenilor.

„China dezaprobă cu forță și protestează împotriva atacului SUA asupra unui dirijabil civil fără pilot, prin forță”, a declarat duminică Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. China susține că a comunicat SUA că este o navă civilă care a deviat de la curs.

China crede că SUA au reacționat exagerat, dar în SUA, această decizie a fost deja în centrul controverselor – nu cu privire la doborârea balonului, ci din cauza întrebărilor despre motivul pentru care nu a fost doborât mai devreme. Practic, întrebarea în SUA a fost de ce nu a fost oprit mai devreme, cum ar fi peste Alaska, unde se pare că a plutit înainte de a trece peste Canada și a ajunge peste Montana.

Multe vor depinde de demonstrația faptului că balonul a fost o amenințare pentru securitate datorită conținutului de dispozitive de supraveghere. China susține că acesta este un fel de dirijabil plutitor civil.

Dacă se dovedește că a fost un balon militar folosit pentru spionaj, atunci asta va pune în mod clar mingea în terenul SUA nu numai în ceea ce privește faptul că a facut ceea ce trebuie, ci și să încurajeze alte țări să doboare aceste baloane.

Acesta nu este primul balon de acest fel. Au fost depistate în Asia și, potrivit rapoartelor, unul dintre ele se afla în prezent undeva în America de Sud.

„Pe 3 februarie 2023, dimineața, Sistemul Național de Apărare Aeriană a detectat un obiect la peste 55.000 ft. (16.000m), care a intrat în spațiul aerian columbian în sectorul de nord al țării”, au declarat sâmbătă Forțele Aeriene Columbiene într-un comunicat.

Între timp, ministrul canadian al Apărării Federale, Anita Anand, a spus că țara ei „sprijină fără echivoc” decizia guvernului SUA. Asta înseamnă că SUA ar putea ieși din asta cu mai mult sprijin și că ar putea galvaniza alte țări să facă mai mult cu privire la aceste tipuri de „baloane meteorologice”. 

Când vine vorba de tensiunile cu China, însă, se pare că acestea vor crește, deoarece SUA au anulat o călătorie în China a diplomatului de vârf Antony Blinken. Nu este clar de ce cineva a crezut că călătoria lui Blinken va duce la vreun fel de „destindere”. Aceasta nu este China a anilor 1960 sau începutul anilor 1970, când președintele SUA Richard Nixon și administrația sa au reușit să creeze o nouă politică cu o China emergentă.

Astăzi, China este o mare putere, chiar dacă are propriile provocări interne economice și demografice și este clar că se află pe un curs de coliziune cu ceilalți.

Cine caștigă? Cine pierde?

Deci cine ar putea ieși din povestea „balonului spion” într-o poziție mai bună? China va continua să susțină că aceasta a fost doar o greșeală până când SUA vor arăta contrariul. Este posibil să existe echipamente cu dublă utilizare pe sarcina utilă pe care le transporta balonul. Recuperarea și analizarea acestuia vor fi importante.

Pe de altă parte, acest lucru dă și SUA dreptul de a preveni aceste incidente acum, iar Beijingul ar putea fi mai precaut în viitor. Deși a părut jenant pentru SUA, deoarece balonul a plutit deasupra mai multor state, iar politicienii americani au cerut să fie doborât, acum că a fost doborât, SUA pot prezenta modul în care avioanele sale de război au neutralizat balonul și, de asemenea, să afișeze epava.

Dacă SUA colectează epava, le-ar putea arăta, așa cum a făcut în trecut cu rachetele balistice și dronele Houthi care au fost colectate în locuri din Golf și aduse la baza comună Anacostia-Bolling din Washington, DC, în 2018. Presa a părut că nu vrea să evidențieze povestea balonului duminică, ceea ce înseamnă că așteaptă să vadă ce iese din ocean.

Administrația Biden se poate lăuda că a obținut o victorie asupra balonului. Potrivit site-ului de știri The Drive, balonul a fost doborât de un F-22 Raptor și a fost prima „ucidere” aer-aer cunoscută efectuată de către această aeronavă avansată.

Chiar dacă F-22 a fost în mod evident conceput pentru a "ucide" mai mult decât baloane gigantice, acest efort de a doborî un obiect la o altitudine mare este important și a permis SUA să realizeze o misiune importantă cu aceste avioane. Oferă o oportunitate de a învăța din această experiență.

Alte stiri din Externe

Ultima oră