China protestează după ce avioanele americane au doborât un presupus balon spion

05 Feb 2023
China protestează după ce avioanele americane au doborât un presupus balon spion

China spune că „își rezervă dreptul” de a face față „situațiilor similare” după ce avioanele americane au doborât un presupus balon spion, scrie CNN

„SUA au folosit forța pentru a ataca dirijabilul nostru civil fără pilot, ceea ce este o reacție exagerată evidentă. Exprimăm un protest solemn împotriva acestei mișcări din partea SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei, Tan Kefei, într-o declarație duminică după-amiază

China „își rezervă dreptul de a folosi mijloacele necesare pentru a face față unor situații similare”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Chinei a acuzat duminică mai devreme SUA că „au reacționat excesiv” și că „încalcă grav practica internațională”, după ce avioanele militare americane au doborât sâmbătă balonul deasupra Oceanului Atlantic, într-o misiune pe care președintele Joe Biden a salutat-o ​​drept un succes.

Statele Unite consideră că balonul a fost implicat în spionaj, dar China a infirmat acest lucru, insistând că a fost o navă de cercetare civilă care a deviat cursul.

„Partea chineză a informat în mod repetat partea SUA după verificarea că dirijabilul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore – a fost complet un accident”, se arată în declarația Ministerului chinez de Externe.

„China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a mai declarat că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol”, a continuat declarația ministerului.

„China va proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de la reacțiile necesare”, a adăugat Ministerul de Externe.

Presa de stat chineză a anunțat sâmbătă că șeful serviciului meteorologic al țării a fost concediat într-o mișcare văzută de unii analiști ca o încercare de a susține poziția Beijingului conform căreia balonul de la mare altitudine este de natură civilă, în principal, în scopuri meteorologice.

Zhuang Guotai a fost șeful Administrației Meteorologice din China până vineri, dar plecarea sa din acel post nu a fost neașteptată. La sfârșitul lunii ianuarie, Zhuang a fost ales șeful Comitetului Consultativ Politic al Poporului din vestul provinciei Gansu, organismul consultativ politic provincial.

Oficialii americani au respins afirmațiile repetate ale Chinei că balonul doborât a fost pur și simplu pentru uz civil și și-a făcut loc în spațiul aerian american prin „accident”.

„Acesta a fost un balon de supraveghere din RPC (Republica Populară Chineză). Acest balon de supraveghere a traversat în mod intenționat Statele Unite și Canada și credem că urmărea să monitorizeze locurile militare sensibile”, a spus un oficial înalt al administrației americane.

Oficialul a spus că un al doilea balon, observat deasupra Americii Centrale și de Sud, era „un alt balon de supraveghere din RPC” și avea caracteristici tehnice similare cu cel care a zburat deasupra SUA.

„Ambele baloane poartă, de asemenea, echipamente de supraveghere care nu sunt de obicei asociate cu activități meteorologice standard sau cu cercetări civile”, a spus oficialul. „Echipamentele de colectare și panourile solare situate pe structura metalică suspendată sub balon sunt o caracteristică proeminentă a ambelor baloane.”

Oficialii Pentagonului au declarat la începutul acestei săptămâni că balonul nu reprezintă nicio amenințare „militară sau fizică”. SUA au decis să nu doboare balonul în timp ce acesta a rămas deasupra pământului din cauza riscului ca resturile care cad să rănească un civil și au așteptat până când acesta a fost peste ocean.

Armata SUA se va concentra acum pe eforturile de recuperare a resturilor.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de cazuri de spionaj și a alimentat o criză diplomatică între Beijing și Washington.

Alte stiri din Externe

Ultima oră