Statele Unite au doborât balonul spion chinez peste Atlantic (video)

04 Feb 2023
Statele Unite au doborât balonul spion chinez peste Atlantic (video)

Balonul spion chinez care zbura de câteva zile deasupra spațiului aerian american a explodat deasupra Atlanticului, scrie Le Figaro.

Statele Unite au doborât balonul chinez care zbura deasupra teritoriului lor. Dispozitivul, despre care Pentagonul susține că este un balon „ spion ”, a fost observat sâmbătă peste Carolina de Nord, pe coasta de est a Statelor Unite. Pe un stream video în direct, vedem explozia balonului, căderea pichetului coșului său, apoi trecerea unui avion de luptă american.

Beijingul recunoscuse anterior că este într-adevăr un dispozitiv din China, asigurându-se totodată că este doar un „avion civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”. 

Până acum hotărârea era să nu-l doboare, din cauza riscurilor reprezentate de eventualele resturi pentru oamenii de la sol, a explicat un înalt oficial al Pentagonului.

Biden spune că ordonat Pentagonului sa doboare balonul „cât mai curând posibil” 

Președintele Joe Biden a declarat că misiunea de doborare a unui presupus balon spion chinez în largul Coastei de Est a avut succes sâmbătă și că a ordonat Pentagonului să doboare aeronava din cer de îndată ce va fi sigur să facă acest lucru, scrie CNN

„Miercuri, când am fost informat despre balon, i-am ordonat Pentagonului să-l doboare cât mai curând posibil”, a declarat președintele reporterilor din Hagerstown, Maryland.

„Au decis, fără să facă rău nimănui de la sol, au decis că cel mai bun moment pentru a face asta a fost când a trecut peste apă... într-o limită de 12 mile. L-au dat jos cu succes și vreau să îi felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o”, a adăugat președintele.

Întrebat dacă aceasta a fost o recomandare din partea echipei sale de securitate națională, Biden a reiterat: „Le-am spus să îl doboare. Mi-au spus să așteptăm cel mai sigur loc pentru a o face.” 

Alte stiri din Externe

Ultima oră