Antony Blinken își amână vizita în China din cauza balonului spion

04 Feb 2023
Antony Blinken își amână vizita în China din cauza balonului spion

Șeful diplomației americane a anunțat anularea vizitei sale planificată pentru acest weekend la câteva ore după raportarea incidentului. China promite că va gestiona „după caz ​​această situație neașteptată care decurge dintr-un caz de forță majoră”. Beijingul „regretă” intrarea „involuntară” a balonului pe teritoriul american, scrie Le Monde

Statele Unite au reacţionat rapid. În urma depistarii unui balon spion chinez în spațiul aerian al Statelor Unite, secretarul de stat, Antony Blinken, a decis vineri, 3 februarie, să-și amâne vizita în China, programată încă pentru acest weekend, a declarat un oficial american. „Am luat notă de regretele exprimate de China, dar prezența acestui balon în spațiul nostru aerian este o încălcare clară a suveranității noastre, precum și a dreptului internațional și este inacceptabilă”, a spus el.

„Imaginați-vă pentru un moment care ar fi fost reacția în China” dacă ar fi fost astăzi în situația Statelor Unite, a menționat el. „Prioritatea acum este să ne asigurăm că acest dispozitiv de spionaj părăsește spațiul nostru aerian”, a mai spus el.

Beijingul a declarat în acea zi „regretă" încălcarea „neintenționată” a spațiului aerian american de către o „aeronava civilă [fără pilot]  folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice” , aspus ministerul afacerilor externe chinez într-un comunicat.

„Afectat de vânturile de vest și cu o capacitate limitată de autodirecție, aeronava a deviat departe de calea planificată ”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Care adaugă: „Partea chineză va continua să comunice cu partea americană și va gestiona după caz ​​această situație neașteptată care decurge dintr-un caz de forță majoră."

Încă o lovitură pentru relațiile deja tensionate dintre China și SUA

Decizia luată de Blinken a fost comunicată cu doar câteva ore înainte ca șeful diplomației americane să plece de la Washington la Beijing. Acesta din urmă nu a vrut ca subiectul balonului să-i domine întâlnirile cu oficialii chinezi, a informat ABC News. Dar acest anunț reprezintă o nouă lovitură pentru relațiile deja tensionate dintre Statele Unite și China.

Întâlniri mult așteptate ale domnului Blinken cu înalți oficiali chinezi fuseseră planificate în timpul acestei călătorii care a fost organizată în noiembrie de președintele Statelor Unite, Joe Biden, și de președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timpul unui summit din Indonezia. 

Întâlnirile au fost văzute în ambele țări ca o modalitate de a găsi un teren comun pe fondul dezacordurilor majore cu privire la Taiwan, drepturile omului, pretențiile Chinei la Marea Chinei de Sud, Coreea de Nord, invazia Ucrainei de către Rusia, politica comercială și schimbările climatice.

Vizita este, așadar, reprogramată când „sunt îndeplinite condițiile” , a spus oficialul american, spunând în același timp că este „încrezător” în capacitatea Statelor Unite de a menține dialogul cu Beijingul.

Site-uri sensibile survolate

Potrivit oficialilor americani, Pentagonul monitorizează de câteva zile acest balon spion chinez care zboară la mare altitudine deasupra teritoriului Statelor Unite. Acesta din urmă a fost raportat în Montana, unde se află unul dintre cele trei silozuri de rachete nucleare ale țării.

„Luăm măsuri pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile”, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, vorbind sub condiția anonimatului. El a insistat asupra „valorii adăugate limitate în ceea ce privește colectarea informațiilor” a aparatului descris ca un balon de dimensiuni destul de mari. „Am considerat că este suficient de mare pentru ca resturile să provoace daune” dacă ar fi doborât într-o zonă populată, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a clarificat apoi că Comandamentul de Apărare Aerospațială din Statele Unite și Canada (Norad) monitorizează mișcările balonului, care totuși nu prezintă un „risc militar sau fizic pentru oamenii de la sol” . 

„În mod clar, acest balon este destinat supravegherii, iar traiectoria sa actuală îl duce peste locuri sensibile”, a continuat primul oficial american.

La rândul său, Departamentul Canadian al Apărării Naționale a declarat vineri într-o că „cetățenii canadieni sunt în siguranță” . 

„Canada ia măsuri pentru a asigura siguranța spațiului său aerian, inclusiv monitorizarea pentru un potențial al doilea incident ”, se arată în declarație.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră