Ciclism: Un sportiv transgender a câștigat o cursă internațională pentru femei

04 Mai 2023
Ciclism: Un sportiv transgender a câștigat o cursă internațională pentru femei

Americanul Austin Killips, un bărbat care se identifică drept femeie, a devenit primul ciclist transgender care a câștigat luni o cursă de etape pe Tour Gila, organizat în Statele Unite. El ar putea participa în curând la Turul Franței și la Jocurile Olimpice din 2024, în ciuda revoltei mai multor ciclisti care se consideră nedreptățiți, scrie RMC

Austin Killips a intrat în istoria sportului mondial. Americanul în vârstă de 27 de ani a devenit primul sportiv transgender care a câștigat o cursă de ciclism pe etape triumfând în Tour Gila, organizat timp de cinci zile pe drumurile din New Mexico (Statele Unite). Și-a sporit succesul cu o victorie în ultima etapă și tricoul celui mai bun cățărator.

„Mulțumesc colegilor mei de echipă care au mers dezinteresat în căutarea acestui rezultat”

Atletul și-a împărtășit bucuria într-o postare lungă pe Instagram, lăudând eforturile partenerilor săi și acceptarea pelotonului în fața valului de critici cu care susține că s-a confruntat în timpul cursei. „Această victorie a fost posibilă datorită comunității și relațiilor pe care am avut șansa să le creez de-a lungul anilor grație bicicletei, a scris "ea". (…) Mulțumesc fundației Amyd (care promovează egalitatea femeilor în ciclism) pentru că m-a sprijinit în orice moment și pentru că am împărtășit o viziune a sportului ca instrument de înălțare și împuternicire. Mulțumesc colegilor mei de echipă care au concurat cu abnegație în căutarea acestui rezultat și și-au depășit limitele."

„După o săptămână de prostii pe internet, sunt recunoscător în mod special tuturor celor din peloton și sportului care continuă să spună că Twitter nu este viața reală. Îmi iubesc colegii și concurenții și sunt recunoscător pentru fiecare oportunitate pe care o am de a învăța și să crească împreună ca persoană și sportiv pe traseu.”

Uniunea Internațională de Ciclism (UCI) este una dintre puținele federații care le permite cicliștilor să participe la competiții din calendarul său, cu condiția ca femeile transgender să demonstreze niveluri de testosteron sub 2,5 nmol/L, care să fie menținute pe toată perioada competiției.

Succesul lui Kilips, originar din Chicago și care a intrat în competiție în 2019, ridică încă multe întrebări. Inga Thompson, care a concurat la trei olimpiade cu Statele Unite și a fost de cinci ori campioană națională la curse rutiere, a comparat victoria lui Kilips cu cea a înotătorului transgender Lia Thomas, campioană la înot la 200 de metri liber, în timp era doar pe locul 554 pe când era bărbat.

„Austin este echivalentul lui Lia Thomas în ciclism, a spus ea pentru Telegraph. Ea chiar evidențiază problemele care afectează femeile din ciclism. Avem peste 50 de femei transgender în sport. Și ceea ce se întâmplă în fundal este că femeile se retra. Se gândesc: „De ce să te chinui, dacă nu este corect?”

O ciclistă de 24 de ani și-a încheiat cariera după ce a fost depășită de Kilips

În martie anul trecut, fosta campioană de ciclo-cross Hannah Arensman a anunțat că își încheie cariera la doar 24 de ani, după ce a fost depășită de Killips, care a scos-o de pe podium în timpul finalelor naționale din decembrie 2022. Ea a denunțat lipsa de corectitudine și l-a acuzat pe Kilipsca îl împinge în mod repetat în timpul cursei. „Am decis să-mi pun capăt carierei de ciclism, a spus ea. Sora mea și familia mea au plâns când au văzut un bărbat care termină în fața mea, după ce am fost martori la mai multe interacțiuni fizice cu el în timpul cursei. Imi pare rău pentru fetele care învață să concureze, care nu mai au o șansă justă să fie noii deținători de recorduri și campioane ale ciclismului pentru că bărbații vor să concureze în divizia noastră.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră