China le cere ambasadelor străine să îndepărteze însemnele exterioare care susțin Ucraina

17 Mai 2023
China le cere ambasadelor străine să îndepărteze însemnele exterioare care susțin Ucraina

Potrivit agenției de presă japoneză Kyodo, Ministerul chinez de Externe a cerut ambasadelor și organizațiilor internaționale prezente la Beijing să nu folosească pereții exteriori ai clădirilor lor pentru „propaganda politică” și să înlăture însemnele de sprijin pentru Ucraina.

China a cerut ambasadelor străine și organizațiilor internaționale cu sediul la Beijing să nu folosească pereții exteriori ai clădirilor lor pentru „propaganda politică”, aparent în ceea ce privește semnele care arată sprijinul pentru Ucraina, au declarat marți mai multe surse diplomatice din capitală.

Multe ambasade din Beijing au pus panouri care înfățișează steagul Ucrainei și cu mesaje în chineză și engleză, cum ar fi #StandWithUkraine, pentru a-și demonstra solidaritatea față de țara est-europeană care se luptă cu o invazie rusă din februarie anul trecut.

Avizul Ministerului chinez de Externe, din 10 mai, îndeamnă ambasadele și organizațiile internaționale să nu folosească pereții exteriori ai clădirilor lor pentru propagandă și „să evite provocarea conflictelor între state”.

Mișcarea a declanșat o reacție din partea diplomaților din Europa și din alte zone, niciunul nu ar fi înlăturat panourile.

Ambasadele din Beijing care arată sprijin pentru Ucraina includ Canada, Germania și Polonia.

China a trimis luni un trimis special în Ucraina, Rusia, Polonia, Franța și Germania pentru a promova discuțiile de pace asupra războiului din Ucraina. Dar criticii se îndoiesc că Beijingul poate acționa ca mediator datorită legăturilor strânse cu Moscova.

Notificarea mai spune că ambasadele și organizațiile internaționale sunt „obligate să respecte legile și reglementările chineze”, chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.

Se crede că scrisoarea a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează, de asemenea, steagul curcubeu, un simbol al mândriei și diversității minorităților sexuale.

Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, afirmând că nu există o justificare rezonabilă pentru a împiedica exprimarea intenţiilor de către un stat şi că nu se vor conforma notificării.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră