Ministerul chinez de externe și-a exprimat „nemulțumirea puternică” și a depus un protest oficial în fața Japoniei, țara gazdă a summitului G7, scrie Le Monde.
China și-a exprimat sâmbătă „nemulțumirea puternică” după publicarea de către G7 a unei declarații care abordează mai multe critici cu privire la Marea Chinei de Sud, drepturile omului sau chiar presupusa interferență.
Șefii de stat și de guvern ai G7 (Canada, Franța, Statele Unite, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie), reuniți de vineri la Hiroshima, Japonia, au cerut Beijingului „să nu desfășoare activități de interferență” și își exprimă „preocupările” lor în ceea ce privește drepturile omului, „în special în Tibet și Xinjiang”. Aceștia subliniază în continuare „importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan” și spun că sunt „grav îngrijorați” de situația din Marea Chinei de Sud, acuzând indirect China de „coerciție”.
În ceea ce privește războiul din Ucraina, G7 îndeamnă și Beijingul, partenerul economic și diplomatic apropiat al Moscovei, care menține o poziție de neutralitate față de cei doi beligeranți, să „pună presiune asupra Rusiei pentru a-și pune capăt agresiunii”.
Protestul oficial
„G7 persistă în manipularea problemelor legate de China, discreditând și atacând China”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-o declarație sâmbătă seara. „China își exprimă nemulțumirea puternică și opoziția fermă și a depus un protest oficial în fața Japoniei, țara gazdă a summit-ului, precum și a altor părți relevante"
În ceea ce privește Taiwanul, ministerul critică în special țările G7 pentru că au arătat doar Beijingul cu degetul și că nu au arătat o opoziție clară față de mișcarea de independență a Taiwanului.
„G7 trâmbițează că intenționează să se îndrepte către o lume pașnică, stabilă și prosperă. Dar, de fapt, împiedică pacea mondială, dăunează stabilității regionale și inhibă dezvoltarea altor țări ”, a spus purtătorul de cuvânt chinez. „Această abordare nu are nicio credibilitate internațională."
Comunicatul G7 este rezultatul negocierilor dintre țări precum Statele Unite, susținători ai fermității față de China, și altele, din partea europeană, mai preocupate de evitarea oricărei „confruntări” cu Beijingul .
La Chine s’en prend vivement au G7, qu’elle accuse de la « discréditer » – via @lemondefr https://t.co/3Ww3cK5Dnp
— Tonton Alberto ???????? (@RostatAlberto) May 20, 2023