China are o problemă de șomaj în rândul tinerilor deoarece absolvenții de facultate caută locuri de muncă care nu există

28 Mai 2023
China are o problemă de șomaj în rândul tinerilor deoarece absolvenții de facultate caută locuri de muncă care nu există

În ciuda redresării economice, tinerilor le este greu să obțină locuri de muncă, iar Beijingul pare să nu găsească o soluție, scrie Wall Street Journal.

Eșecul Chinei de a inversa creșterea bruscă a șomajului în rândul tinerilor devine o bătaie de cap pentru Beijing, mulți economiști declarând că problema reflectă o nepotrivire a locurilor de muncă care ar putea sfida soluțiile guvernamentale de ani de zile.

Şomajul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani a crescut la un record de 20,4% în aprilie, semnificativ mai mare decât acum câteva luni şi cu mult peste rata prepandemică de 13% sau mai mică în cea mai mare parte a anului 2019.

Creșterea a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât șomajul urban a scăzut în general la 5,2% în China în aprilie, comparativ cu 6,1% cu un an mai devreme.

Unii economiști cred că piața muncii pentru tineri se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți, cu un record de 11,6 milioane de studenți care urmează să termine studiile în această vară.  

O problemă centrală, spun economiștii, este că China nu creează suficiente locuri de muncă cu salarii mari și calificate, care sunt căutate de baza sa în creștere de tineri educați, mulți dintre ei având așteptări mai mari decât generațiile anterioare.

În loc să accepte locuri de muncă cu salarii mai mici, mulți tineri aleg să aștepte mai multe oportunități, chiar dacă astfel de oportunități ar putea să nu fie disponibile.

„Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor din China nu este tranzitorie, ci structurală”, a declarat David Wang, economist-șef pentru China la Credit Suisse . „Există o nepotrivire între competențele pe care tinerii sunt instruiți să le ofere și competențele pe care le cer locurile de muncă existente.”

Oficialii chinezi încearcă mai multe tactici pentru a rezolva problema, inclusiv obligarea companiilor de stat să angajeze mai mulți absolvenți, în timp ce îndeamnă mai mulți tineri să se angajeze în muncă sau să se mute la țară.

Mulți tineri, totuși, sunt neinteresați de locurile de muncăoferite. Și oportunitățile la întreprinderile de stat rămân limitate, în ciuda îndemnurilor guvernamentale. 

„Este trist să realizez că voi fi șomer la absolvire”, a spus un profesor de engleză în vârstă de 24 de ani. „Concurența este atât de acerbă.” 

Dacă China nu reușește să furnizeze locuri de muncă unei generații de tineri, ar putea pune presiune asupra creșterii salariilor și ar putea încetini dorința Beijingului de a construi o economie condusă mai mult de consum. De asemenea, ar putea submina stabilitatea socială dacă mai mulți tineri devin nemulțumiți.

Unii economiști încă cred că problema este un fenomen trecător și că mulți alți tineri își vor găsi de lucru pe măsură ce redresarea economică mai largă a Chinei continuă.

Tinerii sunt deosebit de vulnerabili la șomaj în timpul recesiunilor – precum cea pe care a cunoscut-o China anul trecut – din cauza lipsei relative de experiență de muncă, spun economiștii. Multe locuri de muncă care au fost ciocănite în timpul pandemiei au fost în domenii care sunt populare în rândul tinerilor, inclusiv turismul și alimentația; acele industrii se recuperează acum.

Este doar „o chestiune de timp” înainte ca angajarea să revină la normal, pe măsură ce angajarea în servicii se remarcă, a spus Arthur Kroeber, director general al Gavekal Dragonomics, o firmă de cercetare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră