Cel mai vârstnic om de ştiinţă a murit cum şi-a dorit: eutanasiat, în Elveţia

11 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cel mai vârstnic om de ştiinţă a murit cum şi-a dorit: eutanasiat, în Elveţia

David Goodall, cel mai vârstnic om de știință din Australia și probabil din lume, la cei 104 ani ai săi, care în urmă cu câteva zile a anunțat că nu mai vrea să trăiască, și-a îndeplinit ultimul vis, acela de a călători în Elveția pentru a se sinucide asistat la o clinică specializată.

Renumitul profesor David Goodall a făcut aranjamente pentru a călători în orașul elvețian Basel, unde o clinică i-a aprobat cererea de eutanasiere, a anunțat marți Australian Broadcasting Corporation.

Goodall, un cercetător onorific la Universitatea Edith Cowan din Perth, nu suferea de o boală terminală, ci dorea eutanasia voluntară -  ilegală în Australia - deoarece calitatea vieții i se deteriorase.

Înainte să moară a vrut să mănânce pește și catrofi prăjiți și să asculte ”Oda Bucuriei”, de Beethoven. A murit după ce i s-a injectat o substanţă letală, în prezenţa medicilor, după un minut de la administrare.

Cazul lui David Goodall, născut înainte ca Primul Război Mondial, a făcut înconjurul lumii, bărbatul, botanist și activist, atrăgând atenția că un om în etate ar trebui să poată decide când să moară, fără ca altcineva să se amestece.

În țara sa, însă, eutanasia sau sinuciderea asistată nu sunt legale, așa că a fost nevoie să călătorească până în Elveția pentru a putea muri. Cu ajutorul unui ONG a deschis un cont și a reușit să strângă 20.000 de dolari din donații pentru a-și îndeplini ultima dorință.

Godall a muncit până la 102 ani, însă, în urmă cu câteva zile, declara că se gândește la sinuciderea asistată de 20 de ani. Un prag crucial pentru el a fost în 1998, când nu i s-a mai înnoit permisul de șofer. Avea atunci 94 de ani și spune că a fost momentul în care și-a pierdut independența.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră