Cei mai mari donatori ai lui Joe Biden, printre care George Soros și Bill Gates, finanțează taberele pro-Hamas din Universități

06 Mai 2024
Cei mai mari donatori ai lui Joe Biden, printre care George Soros și Bill Gates, finanțează taberele pro-Hamas din Universități

Câțiva dintre cei mai mari donatori ai președintelui american Joe Biden, inclusiv George Soros și Bill Gates, par să sprijine și să finanțeze taberele pro-Hamas care au fost înființate în ultimele luni în campusurile universitare din Statele Unite, cum ar fi Columbia, UCLA, Emory, precum și alte sute de universități scrie Politico

Președintele Joe Biden a fost urmărit de luni de zile de protestatarii pro-palestinieni care îl numesc „Genocid Joe” – dar unele dintre grupurile din spatele demonstrațiilor primesc sprijin financiar din partea filantropilor care fac eforturi pentru realegerea lui.

Donatorii includ unele dintre cele mai mari nume din cercurile democrate: Soros, Rockefeller și Pritzker, potrivit unei analize POLITICO.

Doi dintre organizatorii care susțin protestele de la Universitatea Columbia și din alte campusuri sunt Jewish Voice for Peace și IfNotNow. Ambele sunt susținute de Fundația Tides, care este finanțată de donatorul democrat George Soros și a fost susținută anterior de Fundația Bill și Melinda Gates. La rândul său, sprijină numeroase organizații nonprofit mici care lucrează pentru schimbarea socială.

Soros a refuzat să comenteze. Fundația Bill și Melinda Gates, care a finanțat anterior Fundația Tides și alte grupuri, a declarat că nu mai are granturi active pentru Tides. De asemenea, nu acceptă Vocea Evreiască pentru Pace sau IfNotNow.

Un alt donator democrat remarcabil a cărui filantropie a ajutat la finanțarea mișcării de protest este David Rockefeller Jr., care face parte din consiliul de administrație al Rockefeller Brothers Fund. În 2022, fondul a oferit 300.000 USD Fundației Tides; conform formularelor de impozite nonprofit, Tides a dat aproape 500.000 de dolari în ultimii cinci ani lui Jewish Voice for Peace, care se descrie în mod explicit ca fiind anti-sionist.

Alte câteva grupuri implicate în proteste pro-palestiniene sunt susținute de o fundație finanțată de Susan și Nick Pritzker, moștenitorul imperiului Hyatt Hotel - și susținătorii lui Biden și ai numeroaselor campanii democratice, inclusiv 6.600 de dolari pentru Biden Victory Fund acum câteva luni și donații de 300.000 USD în timpul campaniei din 2020.

Traseul donațiilor arată o serie de linii neclare când vine vorba de cauze liberale și politică democratică. Adesea, aceste misiuni sunt aliniate, dar au și uneori agende și tactici diferite și – mai ales când vine vorba de Gaza – conflictuale. Și un grup mic de bogați joacă adesea un rol uriaș în finanțarea multora dintre ei.

Dar pe măsură ce tacticile protestatarilor au devenit mai intense, cum ar fi preluarea clădirilor universitare și lozinci antisemite, grupurile din spatele lor atrag acum criticile donatorilor proeminenți din stânga.

„De ce [Fondul Rockefeller] acordă subvenții semnificative pentru Vocea Evreiască pentru Pace, [care] a dat vina pe oribilele atacuri din 7 octombrie mai degrabă asupra Israelului și Statelor Unite decât asupra Hamasului?” a spus Elisha Wiesel, un donator democrat care prezidează Fundația Elie Wiesel, o organizație care sprijină activitatea anti-genocid.

Jewish Voice for Peace a fost lider în proteste împotriva lui Biden, inclusiv numindu-l „susținător al genocidului” la sclipitoarea sa strângere de fonduri la Radio City Music Hall din New York în martie. Declarația sa imediat după atacurile din 7 octombrie spunea că „sursa tuturor acestor violențe” a fost „apartheid-ul și ocupația israeliană – și complicitatea Statelor Unite la această opresiune”.

Sistemul complex de finanțare din spațiul nonprofit înseamnă uneori că grupurile sunt finanțate prin granturi – sau chiar subgranturi – de catre o organizație mai mare care nu este implicată în gestionarea granulară, de zi cu zi, a activității unui grup activist. Într-o declarație pentru POLITICO, Fondul Rockefeller Brothers a menționat că nu poate sprijini activități politice sau campanii și nu este implicat în donatiile politice personale ale administratorilor.

„Beneficiarii noștri din toate cele trei portofolii susțin o gamă largă de idei de politică – unele se aliniază cu agenda administrației Biden, iar altele sunt în conflict. Această complexitate este parte integrantă a muncii noastre non-partizane”, a declarat Sarah Edkins, directorul de comunicații al fondului, într-un comunicat.

Unii consilieri ai cauzelor de stânga spun că aceasta este doar o parte a modului în care funcționează lucrurile când vine vorba de donația filantropică.

„Pot exista momente în care un donator poate oferi unei organizații sau unui candidat care uneori face ceva care intră în conflict cu viziunea lor personală”, a spus Kevin Conlon, care a fost un bundler pentru Biden, precum și pentru candidații democrați la președinție Hillary Clinton și Barack Obama, iar acum consiliază organizații nonprofit.

Cu toate acestea, unii donatori spun că se simt în conflict în timp ce urmăresc desfășurarea protestelor.

„Auzim de la oameni care vor să se asigure că dolarii lor nu sprijină oamenii care susțin Hamas și strigă lucruri antisemite”, a declarat Daniel Goldwin, director executiv pentru afaceri publice al Jewish United Fund din Chicago, care acordă granturi pentru organizații nonprofit locale mici și organizații nonprofit naționale mai mari. „Dacă este o organizație căreia i-au oferit de mult timp, îi încurajăm să sune și să-și comunice preocupările.”

Biden se luptă să recâștige sprijinul tinerilor, care au votat în mare măsură pentru el în 2020, iar protestele pot complica acest efort. Pe măsură ce Israelul se confruntă cu critici tot mai mari din întreaga lume, pe fondul numărului mare de victime civile din Gaza, demonstrațiile din Statele Unite devin din ce în ce mai intense. Cei de la Universitatea Columbia, în special, au apărut ca un ghimpe în coasta lui Biden, care i-a cântărit în cele din urmă joi.

„Distrugerea proprietății nu este un protest pașnic, este împotriva legii”, a spus Biden. „Vandalism, pătrundere, spargerea ferestrelor, închiderea campusurilor, forțarea anulării cursurilor și a ceremoniilor de absolvire, nimic din toate acestea nu este un protest pașnic.”

Unii democrați minimizează protestele ca fiind o problemă pentru Biden.

„Alegerile nu sunt stabilite pe probleme de politică externă”, a spus Jill Zipin, co-fondatorul și președintele Democratic Jewish Outreach Pennsylvania, un comitet de acțiune politică care lucrează pentru a alege democrații din Pennsylvania. „Mișcarea de protest și taberele probabil nu vor fi o problemă în noiembrie, dar este foarte greu de spus, deoarece lucrurile se pot schimba rapid.”

Răspunderea lui Biden ar putea fi mai pronunțată dacă protestele continuă pe tot parcursul verii și toamnei, pe măsură ce alegerile se apropie.

„Dacă continuă până în noiembrie, atunci da, probabil că va fi mai important”, a spus Omar Wasow, un savant care studiază mișcările de protest și efectele lor politice. „Și dacă se termină cumva, vezi că americanilor nu le pasă foarte mult de politica externă și este posibil să nu aibă efect în alegeri.”

Multe dintre organizațiile nonprofit care primesc granturi care sunt acum implicate în proteste au, de asemenea, misiuni care în mare parte nu au legătură cu politica externă. Dar, pe măsură ce conflictul din Orientul Mijlociu ocupă un spațiu mai mare în centrul dezbaterilor politice ale națiunii, organizațiile nonprofit cu alte misiuni au fost atrase de cauză.

„Mulți dintre membrii noștri susțin acțiuni care încearcă să-l tragă la răspundere pe Biden, ceea ce nu este același lucru cu a ne opune lui Biden. Se spune că nu vrem cu disperare alternativa”, a spus Barni Qaasim, purtător de cuvânt al Solidaire Action, un grup care finanțează mișcările de justiție socială.

Solidaire a primit sprijin financiar de la Pritzkers, care a fondat și Fundația Libra, care finanțează organizații nonprofit mai mici care se ocupă de probleme de justiție penală, de mediu și de gen. Susan Pritzker a refuzat să comenteze această poveste. Unele dintre grupurile finanțate au fost, de asemenea, implicate în proteste împotriva răspunsului Israelului la atacul din 7 octombrie al Hamas.

De exemplu, Climate Justice Alliance a participat la marșuri pro-palestiniene care au folosit expresia „Genocid Joe”. Black Organizing for Leadership and Dignity, un alt grup susținut de Fundația Libra, promovează demonstrații pro-palestiniene pe site-ul său. Iar un al treilea, Proiectul de Apărare a Imigranților, a făcut parte dintr-un protest de la Washington, care a văzut 13 activiști arestați de poliția Capitoliului după ce au cerut o încetare permanentă a focului în Gaza.

Fundația Tides, finanțată de Prizkers, a susținut și Proiectul Adalah Justice, care a făcut parte și din protestele de la Universitatea Columbia. Grupul a scris pe X, fost Twitter, că „universitățile sunt fonduri speculative, profund încorporate în producătorii de arme”. Tides sprijină, de asemenea, Palestine Legal, un fond de apărare juridică care oferă asistență juridică „studenților care se mobilizează împotriva genocidului”.

Fundația Tides a emis o declarație despre finanțarea grupurilor care protestează, spunând că este „angajată să promoveze justiția socială”, adăugând că „comunitatea sa de proiecte sponsorizate fiscal, donatori și beneficiari reprezintă o gamă largă de perspective asupra cum arată justiția socială. ”

Palestine Legal este un proiect sponsorizat fiscal al Tides Center din 2013, iar Adalah Justice Project din 2016, potrivit unui purtător de cuvânt. Jewish Voice for Peace și IfNotNow „sunt parteneri beneficiari”.

Unii donatori pot folosi acest moment pentru a reevalua unde se duc banii lor, lucru pe care Conlon, grupatorul democrat, a recunoscut.

„S-ar putea să fie mai puțin înclinați să dea [în viitor] dacă simt cu tărie acest lucru. Inevitabil, vor exista conflicte”, a spus el. „Nu te vei sincroniza perfect tot timpul.”
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră