Cehia protesteaza dupa ce Viktor Orbán a comparat UE cu un proiect al lui Hitler

16 Mai 2023
Cehia protesteaza dupa ce Viktor Orbán a comparat UE cu un proiect al lui Hitler

Comparația recentă a premierului ungar Viktor Orbán între integrarea europeană și planurile lui Hitler a fost puternic contestată de ministrul de externe ceh Jan Lipavský, care a replicat duminică (14 mai) că nimeni nu forțează Ungaria să se alăture comunității europene, scrie Euractiv.

Până și Adolf Hitler ar fi visat la unitatea europeană și mai târziu a lansat ideea unei „uniri tot mai strânse” , a spus Orbán la Veszprém, vestul Ungariei, vineri (12 mai), ceea ce a atras critici din partea Cehiei.

„Nimeni nu îi forțează pe maghiari să facă parte din această comunitate dacă se simt inconfortabil ”, a declarat duminică ministrul ceh de externe Lipavský într-un talk show la Televiziunea Cehă .

În plus, comisarul european ceh Věra Jourová, responsabil pentru Valori și Transparență, care a participat și ea la program, a dezvăluit că maghiarii au evitat să se pozeze cu ea la Bruxelles pentru a nu fi „persecutați acasă”

Întrebată de un moderator dacă mai consideră Ungaria o țară democratică, ea a răspuns: „Am îndoieli de multă vreme în privința asta” .

Totuși, ea a subliniat că, în ciuda retoricii lui Orbán, unii diplomați maghiari sunt încă deschiși la un posibil compromis în chestiuni care necesită un vot unanim la nivelul UE, cum ar fi sancțiunile.

„Există și funcționari publici maghiari profesioniști și harnici care negociază cu noi pentru introducerea unor reforme în sistemul judiciar sau în achizițiile publice”, a spus doamna Jourová, adăugând că abordarea funcționarilor maghiari arată că țara „are nevoie disperată de bani .

În cadrul dezbaterii televizate, Vera Jourová a mai spus că unii studenți, profesori sau organizații maghiari care o vizitează la Bruxelles „vor să țină secrete aceste întâlniri” de teama să nu sufere represalii.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră