Bruxelles-ul cere țărilor UE să se „angajeze în mod constructiv” cu privire la cerealele Ucrainei

18 Sep 2023
Bruxelles-ul cere țărilor UE să se „angajeze în mod constructiv” cu privire la cerealele Ucrainei

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat interdicții unilaterale asupra cerealelor ucrainene după încetarea măsurii UE, scrie Politico.

Comisia Europeană a cerut duminică Poloniei, Ungariei și Slovaciei să fie constructive după ce au anunțat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene în urma deciziei executivului UE de a pune capăt măsurii restrictive.

"Suntem la curent cu anunţurile unor state membre cu privire la măsurile unilaterale. Ceea ce este important în acest moment este ca toate ţările să lucreze în spiritul compromisului şi să se angajeze constructiv", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, potrivit Reuters

„Obiectivul nostru acum este să punem în aplicare și să facem să funcționeze noul sistem tocmai anunțat”.

Ea a adăugat că luni va avea loc o întâlnire pe această temă cu toate țările UE interesate.

Bruxelles-ul a anunțat vineri că nu va extinde interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene care se aplică Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei – măsură care a expirat vineri.

Importurile de cereale ucrainene, inclusiv grâu și porumb, au fost blocate de pe teritoriul acestor cinci țări în baza unui acord încheiat cu Bruxelles-ul la începutul acestui an, în încercarea de a proteja fermierii de un aflux de produse ieftine de la vecinul lor sfâșiat de război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră