Polonia, Ungaria, Slovacia vor continua interdicțiile asupra cerealelor din Ucraina, România "regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană"

15 Sep 2023
Polonia, Ungaria, Slovacia vor continua interdicțiile asupra cerealelor din Ucraina, România "regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană"

Polonia, Slovacia și Ungaria își vor impune propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri guvernele, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția care îi afectează pe cei cinci vecini ai Ucrainei la UE, scrie Reuters.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la un miting în orașul Elk din nord-est. „O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”.

Ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, a declarat într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a semnat regulamentul polonez de interdicție, care va dura pe o perioadă nedeterminată de la miezul nopții.

Ungaria a impus o interdicție națională de import a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia a urmat exemplul anunțând propria interdicție a cerealelor. Toate cele trei interdicții se aplică numai importurilor interne și nu afectează tranzitul către piețele viitoare.

Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că țările ar trebui să se abțină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că va răspunde într-un mod „civilizat” dacă membrii UE încalcă regulile.

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele căi de solidaritate, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase după ce Rusia, care a invadat în 2022, s-a retras dintr-un acord privind cerealele la Marea Neagră, intermediat de ONU, în iulie, care a permis trecerea în siguranță pentru Navele de marfă.

Comisia UE a declarat că măsurile existente vor expira, așa cum era planificat inițial, vineri, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențiere la export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterea cantității de cereale.

„A ajuns la concluzia că, datorită muncii Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele 5 state membre de la granița cu Ucraina au dispărut”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

UE a declarat că se va abține de la a impune restricții atâta timp cât măsurile eficiente ale Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care le lovește prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, făcuseră presiuni pentru o prelungire a interdicției, care a trecut de expirarea din 15 septembrie.

Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat anterior că pot extinde restricțiile în mod unilateral, în timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restricțiilor.

Guvernul României, care spre deosebire de colegii săi nu a aplicat unilateral o interdicție înainte de luna mai, a declarat vineri că „regretă că nu a putut fi găsită o soluție europeană de extindere a interdicției”.

Acesta a adăugat că așteaptă ca Ucraina să-și prezinte planul de acțiune de măsuri pentru a preveni o creștere a importurilor până pe 18 septembrie înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

România vede peste 60% din fluxurile alternative trec prin teritoriul său în principal pe Dunăre, iar fermierii săi au amenințat cu proteste dacă interdicția nu este prelungită.

În ultimul an, Ucraina și-a mutat 60% din exporturi prin Coridoarele de Solidaritate și 40% prin Marea Neagră datorită acordului.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Coridoarele de Solidaritate, dintre care aproape 2,7 milioane de tone au trecut prin Dunăre. Comisia dorește să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone rusești asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei de-a lungul Dunării și lângă granița cu România .

Alte stiri din Externe

Ultima oră