Opriţi Europa,vreau să cobor! Sindromul albanez al britanicilor...

24 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Opriţi Europa,vreau să cobor! Sindromul albanez al britanicilor...

Opriti Europa,vreau sa cobor! Sindromul albanez al britanicilor...

Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Totusi,rezultatul e strans si de aici vom asirata ,sociologic vorbind la tensiuni vizibile in societatea. Iesirea din Ue reprezinta schimbarea unui mod de viaţă şi mulţi se vor simţi nedreptăţiţi. Alt pericol îl reprezintă şi miscarea de rupere din actualul Regat. Scoţia şi Irlanda au votat pentru rămânerea în Uniune. De aceea ,mişcările secesioniste din aceste regiuni vor profita şi vor cere ruperea de Londra.

Pe de altă parte,multe ţări din UE profitând de această isterie venită din Anglia vor cere referendumuri de “exit”.

Dar să nu privim lucrurile atât de pesimist. Deocamdată,referendumul nu are nicio valoare juridică. E nevoie ca Parlamentul Angliei să-l ia in discutie şi să adopte o hotărâre prin care să anunţe ieşirea din UE. Numai atunci, Anglia decide in mod oficial retragerea din asociaţia statelor europene şi de-abia în acel moment încep discuţiile pentru începerea procedurilor de retragere. E posibil ca Parlamentul să blocheze rezultatul referendumului. Evident că da, oriunde în lume consultarile populare sunt doar orientative şi nu obligatorii,reflectă o tendinţă in societate care poate fi analizata de Parlament şi când e cazul,corectată.

Cum rezultatul bătăliei pentru Brexit a fost extrem de strans e posibil ca Parlamentul să respinga “exit-ul” şi să ceara o renogociere a anumitor puncte din tratatul de aderare. E adevarat, s-a negociat în iarnă, Londra a obţinut nenumărate avantaje dar reluarea acestor discuţii poate fi înglobata în marea polemică a Europei:cum reformăm Uniunii.

Şi uite asa vor trece anii şi prostia lui Cameron va fi uitată...Deocamdată ,funcţionează, la toată lumea ,sindromul albanez. Care sindrom ? Să vă povestesc... dupa victoria impotriva României la Campionatul European, întreaga Albanie a ieşit în stradă şi a sărbătorit toată noaptea. Conducătorii Albaniei au anunţat că toti jucătorii vor primi paşapoarte diplomatice,vor încasa tot felul de prime, într-au cuvant, au devenit eroi naţionali. Se făceau deja planuri de viitor iar Albania avea toate şansele de a câştiga titlul european. Asta era duminică ,în betia victoriei din faţa Romaniei. Miercuri UEFA anunţa ca Albania nu s-a calificat în optimi drept care va părăsi competiţia.Într-un fel,albanezii băuseră şampanie în cinstea eliminării...

Cam asa e si cu Brexit-ul... nu va fi dar cei care se bucura de Brexit sunt ca albanezii-se bucura de ceea ce nu va fi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră