Boris Johnson l-a acuzat pe Macron ca este „lingăul” lui Putin după criticile cu privire la refugiații din Ucraina, spune un fost consilier britanic

18 Mai 2023
Boris Johnson l-a acuzat pe Macron ca este „lingăul” lui Putin după criticile cu privire la refugiații din Ucraina, spune un fost consilier britanic

Potrivit unui fost consilier al lui Boris Johnson, fostul premier britanic l-a criticat pe Emmanuel Macron la începutul războiului din Ucraina în timpul unei întâlniri, scrie BFMTV

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson l-a atacat violent pe președintele francez Emmanuel Macron la începutul invaziei ruse a Ucrainei , acuzându-l că este un „lingău al lui Putin”, a declarat joi consilierul său, fostul director de comunicații.

La începutul lunii martie 2022, când zeci de mii de ucraineni au fugit din țara lor în strânsoarea invaziei ruse lansate pe 24 februarie, presa britanică și mai multe țări europene au criticat numărul mic de refugiați găzduiți de Marea Britanie.

„Macron a mers mai departe criticându-l pe Boris foarte direct, iar remarcile sale au ajuns pe prima pagină a The Guardian, cred că într-o vineri”, își amintește Guto Harri, fost director de comunicații al fostului premier, într-un nou episod al podcastului său „Fără precedent” încărcat joi.

În timpul unei întâlniri cu consilierii săi, „a lansat un atac virulent asupra lui Emmanuel Macron spunând că este un psihopat, este lingăul lui Putin”, spune el.

„Trebuie să ne dăm jos mănușile”, „trebuie să ne înfuriem împotriva „frogs” (broaștele – poreclă peiorativă pentru francezi), "va trebui să-i sting luminile", ar fi spus Boris Johnson, potrivit acestui consilier.

Un susținător timpuriu al Kievului în conflictul său cu Rusia, Marea Britanie și liderii săi fuseseră deja sceptici față de încercările președintelui francez de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina.

Vizita președintelui francez la Moscova, cu câteva săptămâni înainte de declanșarea conflictului, i-a „făcut greață” lui Boris Johnson, potrivit lui Guto Harri. Totuși, spune acest consilier, cei doi lideri s-au împăcat mai târziu.

„Au luat un whisky împreună la un summit G7 (...) numindu-se unul pe altul „prietenul meu”, „încântat Emmanuel”, iar Boris Johnson l-a invitat pe Macron la Londra „ca să putem arăta lumii că „Bromance-ul” nostru este în viaţă".

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a refuzat să comenteze remarcile precizând că fostul premier nu a fost implicat în acest podcast.

Potrivit cifrelor oficiale, Marea Britanie a eliberat aproape 230.000 de vize ucrainenilor de la începutul războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră