Boris Johnson Boris Johnson s-a întâlnit cu Donald Trump în marginea Convenției naționale republicane si l-a îndeamnat să sprijine Ucraina, scrie The Telegraph
Boris Johnson l-a îndemnat pe Donald Trump să nu abandoneze Ucraina, după ce fostul președinte și-a ales un candidat care se opune ferm sprijinului american pentru război.
Johnson s-a întâlnit luni cu Trump la marginea Convenției Naționale Republicane din Milwaukee timp de aproape o oră pentru a discuta despre război.
Candidatul republican l-a ales pe JD Vance, un sceptic dur cu privire la ajutorul Ucrainei, drept candidat la vicepreședinție pentru alegerile din noiembrie.
Senatorul din Ohio, în vârstă de 39 de ani, a cerut anterior Washingtonului să negocieze direct cu Moscova asupra războiului și consideră că Ucraina nu va recupera niciodată teritoriul pierdut după invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin din februarie 2022.
Vance a declanșat de asemenea o dispută în Partidul Laburist marți, după ce a spus că noul guvern va transforma Marea Britanie în prima putere nucleară islamistă din lume.
Johnson a spus că Trump se afla într-o „formă superbă” după ce s-a întâlnit cu fostul președinte în urma tentativei de asasinat de sâmbătă, care l-a lăsat cu o rană la urechea dreaptă.
„Am discutat pe larg despre Ucraina și știu că va oferi conducerea puternică și decisivă necesară pentru a proteja democrația împotriva agresiunii”, a spus Johnson.
Trump a spus că va pune capăt războiului din Ucraina „într-o zi” dacă va câștiga un al doilea mandat și s-a angajat să înceapă negocierile înainte de ceremonia de inaugurare din ianuarie.
Vance este unul dintre cei mai puternici oponenți ai ajutorului american pentru Ucraina în Congres și a spus că este „absurd” că SUA nu a început negocierile cu Putin pentru a pune capăt conflictului.
Administrația Biden, Marea Britanie și alți aliați NATO au declarat că orice negociere care implică cedarea teritoriilor Ucrainei Rusiei nu ar fi acceptabilă.
Alianța NATO a încercat să „demonstreze Trump” prin creșterea cheltuielilor pentru apărare, în timp ce Congresul a adoptat o lege care ar împiedica orice președinte să se retragă din grup fără acordul parlamentarilor.
Johnson a lăudat, de asemenea, „curajul si rezistența absolută cu care a răspuns” lui Trump la atentatul asupra vieții sale.
Trump a dat puține indicații despre cum va asigura pacea în Ucraina sau cum va trata cererile de muniție din partea lui Volodymyr Zelensky, președintele țării.
Cu toate acestea, Vance și-a explicat poziția cu privire la război într-un eseu pentru The New York Times în aprilie, când a susținut că obiectivul lui Zelensky de a readuce granița cu Rusia la poziția de dinainte de război a fost „fantezist”.
„Casa Albă a spus în repetate rânduri că nu poate negocia cu președintele Vladimir Putin al Rusiei”, a spus el. „Este absurd.”
Numirea de luni a lui Vance i-a înfuriat și pe politicienii laburişti, care sunt îngrijorați de comentariile sale recente despre partid.
Vorbind la conferința națională a conservatorismului de la Washington săptămâna trecută, senatorul în vârstă de 39 de ani din Ohio a spus că a discutat cu un prieten care ar fi „prima țară cu adevărat islamistă care va obține o armă nucleară”.
„Poate că este Iranul. Poate că Pakistanul contează deja. Și apoi ne-am hotărât în cele din urmă că poate este de fapt Marea Britanie de când Labour a preluat controlul.”
Comentariile au fost întâmpinate cu furie de activiștii musulmani laburişti, care i-au calificat drept „rasiști” și au cerut partidului să îi combată „cu putere”.
Cu toate acestea, Sir Keir Starmer nu a oferit o declarație cu privire la observații, iar Angela Rayner, viceprim-ministrul, a spus doar că „nu recunoaște” punctul său de vedere asupra Regatului Unit.
„Cred că a spus destul de multe lucruri acide și în trecut”, a spus ea.
„Am câștigat voturi în toate comunitățile diferite, în întreaga țară și suntem interesați să guvernăm în numele Marii Britanii și, de asemenea, să lucrăm cu aliații noștri internaționali.”
John Healey, secretarul Apărării, a spus că remarcile au fost o „caricatură”, dar că laburiştii ar lucra cu Vance dacă Trump va câştiga alegerile din SUA.
„Președintele Trump este controversat, nu-i așa? Nu este surprinzător că și-a ales un candidat controversat la vicepreședinție”, a spus el.
„Uite, în cele din urmă, ca țară și ca guvern, vom lucra cu oricine va alege poporul american.”
Răspunsul cald al guvernului vine după încercările de înalte personalități laburiste de a construi legături cu Trump în ultimele luni, în așteptarea ca acesta să-l înlocuiască pe Joe Biden.
David Lammy, ministrul de Externe, l-a întâlnit de mai multe ori pe domnul Vance în ultimele luni și l-a descris drept „prieten”.
Duminică, Sir Keir a fost unul dintre puținii lideri străini care a vorbit cu Trump direct după tentativa de asasinat împotriva lui.
Ali Milani, președintele național al Rețelei Musulmane Laburiste, a spus că răspunsul partidului la comentariile domnului Vance a fost prea slab.
„Este important ca [politicienii], fie că este vorba de guvernul laburist sau de orice politician, să aibă curajul să se ridice și să numească asta așa cum este, ceea ce este islamofobie flagrată”, a spus el pentru BBC.
Un înalt deputat laburist a spus că „au fost absolut de acord” cu criticile domnului Milani la adresa răspunsului.
„Laburiştii nu mai reprezintă opoziţia şi este datoria noastră patriotică să susţinem Marea Britanie atunci când oamenii de stat străini greşesc”, a spus el
Conflictul a avut loc într-o săptămână importantă pentru noua administrație a lui Sir Keir, care include discursul regelui de miercuri și o întâlnire a Comunității Politice Europene la Palatul Blenheim joi.
Muncii a subliniat că principalele sale priorități de politică externă sunt construirea de legături mai strânse cu figurile europene și americane, chiar și cu riscul de a înfuria Brexitei și criticii lui Trump.
Viktor Orbán, premierul ungar, și Charles Michel, președintele Consiliului European, se numără printre cei așteptați să participe la întâlnirea de joi.
Orbán i-a înfuriat pe liderii europeni călătorind să se întâlnească cu Putin și Trump pentru a discuta despre războiul din Ucraina.
El a spus într-o scrisoare raportată miercuri că a primit garanții de la Trump că va fi „imediat gata să acționeze ca mediator de pace” dacă va câștiga alegerile din noiembrie din SUA.