O nouă lovitură pentru Bruxelles: Trump îl alege pe izolaționistul Vance care se opune ajutorului pentru Ucraina

16 Iul 2024
O nouă lovitură pentru Bruxelles: Trump îl alege pe izolaționistul Vance care se opune ajutorului pentru Ucraina

Senatorul Ohio care a fost ales de Donald Trump pentru postul de vicepresedinte susține izolaționalismul SUA și se opune ajutorului pentru Ucraina, scrie Politico

 Europa era deja panicată de o a doua președinție a lui Trump și de implicațiile acesteia pentru politica externă a SUA. Odată cu anunțarea lui JD Vance ca partener de candidat al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, alarma nu a făcut decât să escaladeze.

Trump și-a anunțat alegerea pe Truth Social luni, la scurt timp după începerea Convenției Naționale Republicane la Milwaukee.

„După o lungă deliberare și gândire și având în vedere talentele extraordinare ale multor alții, am decis că persoana cea mai potrivită pentru a-și asuma funcția de vicepreședinte al Statelor Unite este senatorul JD Vance al marelui stat Ohio”, a spus Trump în o declarație separată. Câteva minute mai târziu, în sala de convenții au izbucnit scandările „JD, JD”.

Senatorul în vârstă de 39 de ani este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. El se opune vehement folosirii mai multor fonduri pentru a ajuta Ucraina și a criticat ceea ce el vede ca fiind dependența excesivă a Europei de Statele Unite când vine vorba de investiții militare.

Într-un interviu îndelungat cu POLITICO la Conferința de Securitate de la München din februarie, Vance, un fost critic al lui Trump devenit evanghelist, a spus de ce America nu ar trebui să ajute Ucraina.

„Pur și simplu nu avem capacitatea de producție pentru a susține un război la sol în Europa de Est pe termen nelimitat. Și cred că este de datoria liderilor să articuleze acest lucru pentru populațiile lor”, a declarat Vance pentru Global Playbook de la POLITICO. „Cât timp se așteaptă să dureze asta? Cât se așteaptă să coste? Și, important, cum ar trebui să producem de fapt armele necesare pentru a-i sprijini pe ucraineni?” a intrebat.

În sălile hotelului Bayerischer Hof din München, o astfel de discuție a fost un sacrilegiu - Conferința anuală de securitate de la München a fost mult timp campionul cooperării transatlantice în domeniul apărării și securității, frecventată de lumini ai politicii externe americane precum regretatul John McCain și președintele Joe Biden, care credea cu tărie în „ordinea internațională bazată pe reguli” care a guvernat relațiile transatlantice în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar, la prima sa apariție la conferința internațională la nivel înalt din februarie, Vance a omis o întâlnire dintre președintele Volodymyr Zelenskyy și ministrul de externe Dmytro Kuleba și un grup bipartizan de senatori la marginea adunării. „Nu credeam că voi învăța ceva nou”, a spus el pentru POLITICO .

Nici chiar moartea criticului lui Putin, Alexei Navalny, care a umbrit acea adunare, nu a părut să schimbe părerile lui Vance. El a reiterat în interviul său cu POLITICO convingerea că Ucraina va trebui în cele din urmă să cedeze teritoriu Rusiei: „Putin nu este o ființă umană grozavă, dar asta nu schimbă imperativele strategice ale Statelor Unite sau ale Europei”.

Din februarie, retorica lui Vance s-a înăsprit doar pe măsură ce el și-a dublat convingerile de politică externă în stilul lui Trump, pe primul loc în America. Într-un discurs la Senat, în aprilie, el a criticat Europa pentru că nu a cheltuit suficient pentru apărare.

„De trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială pentru Europa. Și timp de trei ani, ei nu au reușit să răspundă ca și cum acest lucru ar fi de fapt adevărat”, a spus el, anunțând Germania în special pentru că nu a cheltuit două procente din PIB-ul său pentru apărare.

El a jucat, de asemenea, un rol central în încercarea de a ucide proiectul de lege privind ajutorul pentru Ucraina a președintelui Camerei SUA, Mike Johnson, la începutul acestui an, în Senat.

Un înalt oficial al UE a declarat luni seară pentru POLITICO că numirea lui Vance a fost un „dezastru” pentru Ucraina, menționând că, dacă va deveni vicepreședinte, Vance va împinge probabil Europa să adopte o poziție mai puternică față de China.

Scepticismul lui Vance cu privire la baza fundamentală a „ordinei internaționale bazate pe reguli” se extinde dincolo de politica externă. Senatorul Ohio, a cărui carte Hillbilly Elegy a relatat propria sa educație în "centura de rugină" a Americii, a susținut de mult cauza muncitorului american și importanța sectorului de producție din SUA. Așteptați-vă ca el să susțină o întoarcere economică în interior și să preseze împotriva Chinei dacă va fi ales vicepreședinte în noiembrie - o altă durere de cap pentru Bruxelles, în timp ce UE încearcă să repare relația comercială distrusă dintre Bruxelles și Washington.

Alte stiri din Externe

Ultima oră