Marea Britanie va deveni prima țară islamică care are arme nucleare, spune JD Vance, vicepreședintele ales de Trump

16 Iul 2024
Marea Britanie va deveni prima țară islamică care are arme nucleare, spune JD Vance, vicepreședintele ales de Trump

Marea Britanie va fi o țară islamistă cu partidul laburiștilor la putere, susține JD Vance, vicepreședintele lui Trump. Este posibil ca remarcile lui Vance să îl fi vizat pe Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, care l-a numit pe Trump „rasist, sexist, homofob”. Comentariile lui JD Vance ar putea complica relația lui Sir Keir Starmer cu SUA în cazul victoriei lui Trump în noiembrie, scrie The Telegraph

JD Vance care a fost ales de Donald Trump pentru vicepreședinte a spus că laburiștii vor transforma Marea Britanie în prima putere nucleară islamistă din lume.

JD Vance, care a fost nominalizat pentru a fi candidatul lui Trump la Convenția Națională Republicană din Milwaukee luni a făcut aceste comentarii la Conferința Națională a Conservatorismului de săptămâna trecută.

„Care este prima țară cu adevărat islamistă care a are o armă nucleară? Și ne-am gândit că poate e Iranul, poate Pakistanul”, a spus Vance, 39 de ani.

„Și apoi ne-am hotărât în ​​sfârșit că este de fapt Marea Britanie de când Laburiştii au preluat conducerea”, a adăugat senatorul Ohio.

Referirea sa la victoria zdrobitoare a laburismului ar putea complica relația lui Sir Keir Starmer cu viitoarea administrație americană în cazul în care Trump ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.

„A spus destul de multe lucruri acide”

Angela Rayner, viceprim-ministru Marii Britanii, a spus că „nu recunoaște” caracterizarea Regatului Unit de către domnul Vance sub un guvern laburist.

„Cred că a spus destul de multe lucruri acide și în trecut." a spus Rayner.

„Uite, nu recunosc această caracterizare. Sunt foarte mândra de succesul electoral pe care Laburiştii l-au avut recent. Am câștigat voturi în toate comunitățile diferite, în întreaga țară. Și suntem interesați să guvernăm în numele Marii Britanii și, de asemenea, să lucrăm cu aliații noștri internaționali.

„Așa că aștept cu nerăbdare acea întâlnire, dacă acesta este rezultatul și rămâne la latitudinea poporului american să decidă.”

„Cred că liderii politici din întreaga lume au toți opinii diferite, dar guvernăm în interesele țărilor noastre. Și SUA este un aliat cheie al nostru și dacă poporul american decide cine este președintele și vicepreședintele său, vom lucra cu ei, bineînțeles că o vom face.",  a adăugat ea.

„Și sunt sigur că vor avea păreri despre ceea ce facem și sugerăm și vom lucra împreună în mod constructiv și aștept cu nerăbdare acele întâlniri și să putem face asta. Asta e politica pentru adulți. Asta facem.”

James Murray, un ministru al Trezoreriei, a spus că nu știe la ce „se refera” Vance când a descris Regatul Unit drept o „țară islamistă”.

„Sunt foarte mândru că avem un nou guvern, sunt foarte mândru că guvernul nostru laburist este dedicat securității naționale și creșterii economice. Am foarte clar unde suntem. Nu știu exact cum se potrivește acest comentariu.”, a declarat el pentru Sky News

Despre dacă Regatul Unit are o „relație specială” continuă cu SUA, dl Murray a spus: „Cred că avem o legătură specială,în ciuda comentariilor individuale.

„Și, de fapt, acea legătură dintre cele două țări, evident, datează până acum, dar este și o legătură largă pe care o avem între Regatul Unit și SUA și va fi în interesul Marii Britanii să ne asigurăm că suntem lucrul cu SUA despre securitate, creștere economică și așa mai departe.”

Sadiq Khan posibilă țintă a comentariilor

Este posibil ca ghimpele lui Vance să îl fi vizat pe Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, care l-a numit pe Trump „rasist, sexist, homofob”. Khan a fost acuzat că este controlat de islamişti de către parlamentarul reformator britanic Lee Anderson în februarie.

Trump a ripostat spunând: „Sadiq Khan, care din toate punctele de vedere a făcut o treabă groaznică în calitate de primar al Londrei, s-a purtat prostește „urât” cu președintele Statelor Unite în vizită, de departe cel mai important aliat al Regatului Unit.

„Este un învins rece de piatră care ar trebui să se concentreze asupra crimei din Londra, nu pe mine.

În 2019, Trump a distribuit un mesaj în care a spus că capitala Marii Britanii a devenit „Londonistan” sub primarul Khan.

Laburiștii se străduiesc acum să consolideze o relație mai bună cu republicanii, care sunt în pole position pentru a câștiga alegerile după ce Trump a înfruntat moartea.

Lammy: Vance este un prieten

David Lammy, ministrul de Externe, l-a descris recent pe dl Vance drept un „prieten” într-un discurs pe care l-a ținut în SUA în mai, după ce cei doi bărbați s-au întâlnit atunci când laburiștii erau încă în opoziție.

El a lăudat memoriile domnului Vance Hillbilly Elegy, care spune povestea rădăcinilor gulere albastre ale senatorului și a făcut paralele cu propria sa educație.

De asemenea, el și-a apărat criticile anterioare la adresa lui Trump, spunând că mulți alți politicieni l-au criticat și i-au subliniat acreditările transatlantice.

În timp ce era membru al opoziției, Lammy l-a numit pe Trump un „sociopat care urăște femeile, simpatizant neo-nazist” și o „amenințare profundă la adresa ordinii internaționale care a stat atât de mult timp la baza progresului occidental”.

Labour s-a angajat la o „blocare triplă de descurajare nucleară”, care include angajamentul de a construi patru noi submarine nucleare, de a menține descurajarea continuă pe mare a Marii Britanii și de a furniza toate actualizările viitoare necesare submarinelor existente și viitoare.

 Guvernul a anunțat marți o revizuire strategică a apărării „rădăcină și ramură”, despre care John Healey, secretarul apărării, a spus că va asigura „reziliența Marii Britanii pe termen lung”.

Cu toate acestea, atât  Rayner, cât și Lammy au votat anterior împotriva reînnoirii programului nuclear Trident.

Ministrul de Externe a spus de atunci că are un angajament „de nezdruncinat” față de descurajarea nucleară și că războiul din Ucraina a ajutat să se răzgândească, în timp ce viceprim-ministrul a insistat că „nu a susținut niciodată dezarmarea unilaterală”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră