Bombardiere strategice chineze și rusești au survolat Marea Japoniei în timp ce Joe Biden a participat la un summit Quad la Tokyo, într-un exercițiu comun pe care guvernul japonez l-a denunțat ca fiind „inacceptabil” scrie FinancialTimes
Bombardierele cu capacitate nucleară au efectuat marți un zbor comun care a început deasupra Mării Japoniei, în timp ce președintele SUA se întâlnea cu omologii săi din Japonia, Australia și India, au declarat oficiali japonezi și americani.
Moscova a spus că zborul de 13 ore a fost efectuat „strict în conformitate cu prevederile dreptului internațional” și nu a fost îndreptat împotriva țărilor terțe. Dar Nobuo Kishi, ministrul japonez al apărării, a condamnat exercițiul drept „provocator” și „inacceptabil”.
Un oficial american a declarat că exercițiul a arătat că China continuă cooperarea militară cu Rusia în Indo-Pacific „chiar dacă Rusia brutalizează Ucraina”.
„De asemenea, arată că Rusia va fi alături de China în Mările Chinei de Est și de Sud, nu cu alte state din Indo-Pacific”, a spus oficialul.
Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu bombardiere nucleare deasupra Mării Japoniei în 2019, 2020 și 2021, dar zborul de marți a fost pentru prima dată când o astfel de manevră a avut loc cu un președinte american în regiune.
Exercițiile au avut loc în ultima zi a călătoriei lui Biden în Asia, în timp ce acesta a participat la un summit al Quad - grupul de securitate din SUA, Japonia, Australia și India pe care China l-a criticat ca fiind „NATO” asiatic.
Analiștii chinezi au citat anterior un scop al patrulelor comune de bombardiere cu Rusia, ca avertismentul SUA împotriva „procesării de probleme” cu inițiative precum Quad.
Ministrul rus al apărării a declarat că transportoarele rusești de rachete strategice Tu-95MS și bombardierele chineze H-6 au efectuat patrule aeriene peste Mările Japoniei și ale Chinei de Est.
„Aeronavele ambelor țări au acționat strict în conformitate cu prevederile dreptului internațional”, a spus ministerul rus. „Nu au existat încălcări ale spațiului aerian al statelor străine.”
Exercițiile au fost desfășurate pe măsură ce tensiunile cresc pe Taiwan, o țară democratică asupra căreia China își revendică suveranitatea. În ultimul an, China a efectuat curse din ce în ce mai mari de avioane de luptă și bombardiere în apropiere de Taiwan, în ceea ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a descris drept repetiții pentru acțiunile militare împotriva insulei.
Biden a promis luni că va folosi forța militară pentru a interveni dacă China va ataca Taiwan. Comentariul său părea să răstoarne politica SUA de „ambiguitate strategică” în care Washingtonul nu specifică dacă va veni în apărarea Taiwanului.
Întrebat marți dacă comentariile sale au însemnat că „ambiguitatea strategică” a dispărut, Biden a spus că „politica nu s-a schimbat deloc”.
Ieșirea comună a bombardierelor ruso-chineze face parte din cooperarea militară despre care analiștii spun că s-a apropiat de nivelul dintre aliați, deși ambele țări insistă că relația lor nu este o alianță.
SUA au devenit mai vigilente cu privire la relațiile dintre China și Rusia de când Xi Jinping și Vladimir Putin au descris prietenia lor ca fiind „fără limite” în februarie.
Oficialul american a spus că ultimele exerciții au subliniat legătura dintre securitatea europeană și cea indo-pacifică și au întărit nevoia de a consolida alianțele și de a propulsa o viziune a libertății împărtășită de națiunile similare.
„Declarația comună lansată de Putin și Xi”. . . a susținut o lume în care, fie în Europa de Est, fie în Pacificul de Vest, China și Rusia ar avea propriile lor sfere de influență în care ar fi natural și acceptabil să-și exercite puterea împotriva vecinilor", a adăugat oficialul. „Ei lucrează împreună pentru a promova această viziune.”
Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.