Biden: O rachetă ucraineană a fost responsabilă pentru explozia din Polonia

16 Noi 2022
Biden: O rachetă ucraineană a fost responsabilă pentru explozia din Polonia

Președintele american Joe Biden le-a spus partenerilor G7 și NATO că o explozie de rachetă în Polonia a fost cauzată de o rachetă ucraineană de apărare aeriană, a declarat miercuri o sursă NATO pentru Reuters, scrie Jerusalem Post

Această afirmație vine după ce descoperirile inițiale au sugerat că racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești, a raportat miercuri Associated Press, citând oficiali americani.

Acest ultim raport contrazice informațiile anterioare furnizate de oficialii americani conform cărora racheta care a lovit Polonia era de origine rusă.

Consilierul prezidențial principal al Ucrainei a declarat miercuri dimineață că Rusia este responsabilă pentru toate incidentele cu rachete.

"După părerea mea, este necesar să aderăm la o singură logică. Războiul a început și este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră", a spus Mykhailo Podolyak. 

"Rusia a transformat partea de est a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenție, mijloace de execuție, riscuri, escaladare - toate acestea sunt doar Rusia. Și nu poate exista altă explicație pentru orice incident cu rachete".

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia intenționează să ceară NATO intervenția conform articolului 4 în urma rachetei care a lovit în apropierea graniței cu Ucraina, ucigând două persoane, a declarat președintele Lituaniei miercuri dimineață.

Anterior, Duda le-a spus reporterilor că este „cel mai probabil o rachetă de fabricație rusă”, dar nu existau dovezi concrete despre cine a tras-o, iar incidentul a fost unul unic.

Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu este încă posibil să se precizeze originea rachetei.

Consiliul de Securitate Națională al Poloniei (BBN) a anunțat miercuri că se va reuni din nou la ora 11:00 GMT, pe fondul îngrijorării că conflictul din Ucraina s-ar putea răspândi în țările vecine.

„BBN analizează în prezent aranjamentele făcute până acum cu comandanții, șefii serviciilor și aliații”, a declarat șeful BBN, Jacek Siewiera, într-o postare pe Twitter.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră