Biden criticat pentru schimbul care l-a lăsat pe veteranul Paul Whelan în Rusia: baschetbalista Brittney "este un model important, o inspirație pentru americanii LGBTQI+" a justificat Casa Albă

09 Dec 2022
Biden criticat pentru schimbul care l-a lăsat pe veteranul Paul Whelan în Rusia: baschetbalista Brittney "este un model important, o inspirație pentru americanii LGBTQI+" a justificat Casa Albă

Președintele Statelor Unite „nu își va cere scuze”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Joe Biden, Karine Jean-Pierre, în cadrul briefing-ului zilnic de la Casa Albă , joi, 9 decembrie. Biden este acuzat de o nouă eroare de judecată, aceea de a fi făcut o „înțelegere proastă” negociind schimbul baschetbalistei Brittney Griner, prizonieră în  Rusia pentru deținere și trafic de droguri, cu traficantul rus de arme Viktor Bout dar lasând în Rusia un veteran al Marinei, Paul Whelan, scrie Fox News.

Whelan se află în Rusia din 2018, când a fost condamnat la 16 ani de închisoare sub acuzația de spionaj. Griner a fost în custodia Rusiei din februarie, după ce autoritățile au descoperit cartușe de vaporizator care conțineau o cantitate mică de ulei de canabis.

Administrația Biden a cerut inițial eliberarea atât a lui Griner, cât și a lui Whelan, în schimbul celebrului traficant de arme Viktor Bout, un cetățean rus care ispășește o pedeapsă cu închisoarea în America. Cunoscut drept „Negustorul morții”, el a fost condamnat în 2011 pentru conspirație pentru a ucide americani și condamnat la 15 ani de închisoare.

Administrația Biden a fost de acord în cele din urmă să-l schimbe pe Bout cu Griner singură, lăsându-l pe Whelan în urmă în Rusia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre a justificat alegerea președinției. Ea a explicat că „nu a fost o alegere cine va fi americanul care să fie adus acasă. Era o alegere între a aduce un american acasă sau niciunul”. După 10 luni de calvar, sportiva Brittney Griner a sosit cu avionul în San Antonio în această dimineață vineri. 

Alegerea a fost fie să o aducem pe Brittney acasă, fie pe nimeni. După cum a spus președintele în această dimineață, nu va înceta niciodată să lucreze pentru a-i asigura eliberarea lui Paul și a se întoarce acasă și nu va renunța. Pe o notă personală, Brittany este mai mult decât un atlet, mai mult decât un olimpic. Ea este un model important și o inspirație pentru milioane de americani, în special pentru americanii LGBTQI+ și pentru femeile de culoare. Ea nu ar fi trebuit niciodată să fie reținută de Rusia. a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

 

Mulți lideri republicani au criticat ferm acest schimb. În afară de ironiile fostului președinte Donald Trump, care a denunțat pe rețeaua sa Truth Social o „piață cu sens unic”, „o prostie” și „penibilă”, eșecul repatrierii unui al doilea american deținut în Rusia este criticat de mulți alți conservatori aleși. 

Un veteran al marinei americane este lăsat în urmă într-o altă afacere proastă încheiată de Biden”, a denunțat congresmanul republican Nicole Malliotakis, citat de L'Express. 

Republicanul Dan Crenshaw a scris pe Twitter cerând un răspuns din partea administrației Biden despre motivul pentru care veteranul de război din Irak a fost exclus din acord. 

Probabil că aceasta nu a fost o simplă situație de „alege-l pe el sau pe ea”. Dar dacă a fost, alegi tipul care a servit țara noastră, Paul Whelan. Ar trebui să primim imediat o explicație de la această administrație”, a scris Crenshaw.

Aceleași critici au fost împărtășite de reprezentantul Adam Kinzinger care a întrebat pur și simplu: „Ce zici de fost veteran al Marinei care a fost reținut pe nedrept de ani de zile, Paul Whelan?”

Joi, gazda Fox News, Tucker Carlson, a susținut în mod similar că eliberarea lui Paul Whelan "ar fi o prioritate pentru orice guvern american”.

„Aici aveți un bărbat care a slujit în mod activ Statele Unite în Corpul de Marină și apoi, posibil, ca atu de informații într-o țară străină ostilă. Acel bărbat lâncezește într-o celulă de închisoare rusească pentru tot restul vieții sale utile”, a adăugat Carlson în timpul un segment din „Fox News Tucker Carlson Tonight”.

 

"Și apoi mai este problema identității, care este esențială pentru echitate. Brittney Griner nu este albă și este lesbiană. Acum, aceste fapte ți se pot părea irelevante. Sperăm că par irelevante pentru că sunt, dar nu sunt irelevante pentru secretarul de presă de la Casa Albă. În opinia secretarului de presă de la Casa Albă, acestea sunt calificări esențiale pentru un schimb de prizonieri." a continuat Tucker Carlson

Președintele Biden tocmai a dat Rusiei „Negustorul morții” înapoi, în timp ce veteranul Marinei americane Paul Whelan este lăsat închis într-o închisoare rusă”, a scris și reprezentantul republican Lisa McClain pe Twitter. „Avem nevoie de dreptate pentru Paul. Ar trebui să fie și el în avionul ăla care se întoarce acasă”.

Fratele lui Whelan, David Whelan, a felicitat-o ​​pe Griner pentru eliberarea ei într-o declarație de joi, dar a deplâns eșecul administrației Biden de a îi elibera fratele.

„Nu există un succes mai mare decât ca un deținut pe nedrept să fie eliberat și ca el să se întoarcă acasă. Administrația Biden a luat decizia corectă de a o aduce acasă pe doamna Griner și de a face schimbul care a fost posibil, în loc să aștepte unul care nu avea să se întâmple”, a scris el.

"Se va reuni cu familia ei. Brittney este liberă. Iar Paul este încă ostatic. Dar de câte ori mai trebuie să scriu asta?" 

În ciuda posibilității că ar putea exista un schimb fără Paul, familia noastră este încă devastată. Nici măcar nu pot să înțeleg cum se va simți Paul când va afla. Paul a muncit atât de mult pentru a supraviețui aproape 4 ani de această nedreptate.” a continuat el.

Declarația lui David a continuat menționând că administrația Biden a notificat familia Whelan că Paul nu va fi inclus în schimb. Declarația a menționat că este a doua oară când administrația Biden îl lăsă pe Paul în urmă într-un schimb de prizonieri, ultima fiind în aprilie.

Cum vei continua să supraviețuiești, zi de zi, când știi că guvernul tău a eșuat de două ori să te elibereze dintr-o închisoare străină?” a adăugat David.

Presa americană a fost împărțită pe această temă vineri dimineață. „Celebrități mai degrabă decât veterani”, a pus la îndoială canalul Foxnews . „Schimbul Griner nu a fost ceea ce au sperat Statele Unite, ci ceea ce a putut obține”, a spus Washington Post , ziar de orientare democrată . 

"Acordul nu a fost ceea ce și-au dorit oficialii americani. Dar, după luni de negocieri private dificile și acuzații publice furioase, a fost, au concluzionat ei, cel mai bun lucru pe care l-au putut obține” a scris ziarul referindu-se la „o oportunitate imperfectă, dar în cele din urmă realizabilă, pentru un guvern al SUA sub presiune pentru a încheia un acord”.

„Din păcate, din motive total ilegitime, Rusia tratează cazul lui Paul altfel decât al lui Brittney”, a spus președintele Biden. 

„Și deși nu am reușit încă să asigurăm eliberarea lui Paul, nu renunțăm. Nu ne vom da bătuți niciodată”.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră