Cine este Viktor Bout, fost traficant de arme schimbat pentru baschetbalista Brittney Griner?

08 Dec 2022
Cine este Viktor Bout, fost traficant de arme schimbat pentru baschetbalista Brittney Griner?

Statele Unite au fost de acord să predea Moscovei pe ruso-tadjicul care a inspirat personajul filmului „Lord of War” și care ispășește o pedeapsă de douăzeci și cinci de ani de închisoare, scrie Le Monde.

Viktor Bout a fost, timp de două decenii, întruchiparea traficului intens de arme născut din haosul care a urmat prăbușirii URSS, până în punctul de a inspira Hollywood-ul și a concentra atenția serviciilor de informații. Joi, 8 decembrie, după lungi negocieri, Statele Unite au fost de acord să o predea Moscovei în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, care a fost reținută în Rusia din februarie pentru deținere și trafic de canabis. Condamnat în 2012 în Statele Unite, acest personaj carismatic în vârstă de 55 de ani făcuse de ani de zile subiectul negocierilor dintre Moscova și Washington.

Născut, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, în Dușanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine din Moscova, înainte de a intra în Forțele Aeriene, unde a fost traducător și operator radio. Potrivit criticilor săi, el a putut, de la căderea URSS în 1991, să profite de haosul post-sovietic pentru a dobândi la preț redus o cantitate de armament din baze militare părăsite și de la ofițeri în căutare de îmbogățiri sau mijloace de subzistenţă. Încă o lovitură de geniu, și-a înființat propria flotă de avioane cargo pentru livrările sale în întreaga lume.

Poliglot (vorbește douăsprezece  de limbi), excepțional de iute la minte, Viktor Anatolyevich Bout este suspectat că a furnizat arme părților uneori opuse în unele dintre cele mai sângeroase conflicte, de la războaiele diamantelor (Sierra Leone, Liberia) până la ciocnirile interne din Congo sau Angola și până în Asia, din Afganistan până în Sri Lanka.

Lordul Razboiului

Jurnalistul american Douglas Farah, coautor în 2008 al cărții de investigație Merchant of Death (Negustorul Morții), îl descrie pe Viktor Bout drept „un ofițer sovietic care a știut să profite de oportunitatea oferită de trei factori născuți din prăbușirea Uniunii Sovietice: avioane abandonate pe pistele dintre Moscova și Kiev (…) , stocuri uriașe de arme păzite de soldați pe care nimeni nu i-a plătit și explozia cererii de arme”.

A intrat în cultura populară în 2005, odată cu lansarea filmului Lord of War, inspirat din viața sa, în care Nicolas Cage îl interpretează pe traficantul de arme Yuri Orlov, urmărit de Interpol. În Rusia, unii cred că Washingtonul exagerează pentru a face o sperietoare și a demoniza Moscova.

„Mitul creat despre Bout de Statele Unite este indecent de primitiv: un rus rău vindea ilegal arme și încerca să facă rău Americii, dar băieții americani bunil-au capturat”, scrie jurnalistul rus Alexandre Gassiouk în cartea publicată în 2021 pentru a spune „povestea adevărată” a „Negustorului morții” .

„Om de afaceri cinstit”

În prefața cărții, Alla, soția sa, îl descrie drept „un om de afaceri cinstit și un mare patriot condamnat pentru crime pe care nu le-a comis” .

Bănuit de unii că ar fi fost membru al serviciilor militare de informații, Viktor Bout a fost prins în Thailanda în 2008 de agenții Drug Enforcement Agency (DEA, administrația americană de droguri).

Prefăcându-se drept intermediari ai gherilelor columbiene, îl întâlniseră într-un hotel din Bangkok. Bout ar fi promis că va livra, printre altele, 100 de rachete sol-aer portabile, rachete și 5.000 de puști de asalt AK-47. Arestat de poliția thailandeză, a fost extrădat în Statele Unite în 2010, apoi condamnat pentru trafic de arme în noiembrie 2011 și condamnat în anul următor la douăzeci și cinci de ani de închisoare.

„Nu sunt vinovat, nu am intenționat niciodată să ucid pe nimeni, nu am intenționat niciodată să vând arme nimănui, Dumnezeu știe adevărul” , va spune el înainte de a fi anunțat verdictul. Ministerul rus de Externe va promite atunci că va face totul pentru a obține întoarcerea sa în Rusia, denunțând un proces „politic”.

De atunci, Moscova a criticat în mod constant încarcerarea, semn, pentru unii observatori, că Bout a putut acționa cu acordul cel puțin tacit al oficialilor ruși.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră