Bibi, la ananghie. Investigatorii israelieni cred că există suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe premier

14 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Bibi, la ananghie. Investigatorii israelieni cred că există suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe premier

Cum scenele politice din România şi din Israel sunt foarte asemănătoare, deseori, iată că şi în Israel, ca şi la noi, se produce un cutremur pe scena politică. 

După aproape doi ani de anchetă, poliţia israeliană a recomandat marţi inculparea pentru corupţie a premierului Benjamin Netanyahu, alintat, de apropiaţi sau nu, Bibi.

Decizia de începere a urmăririi penale îi revine procurorului general Avichai Mandelbilt, iar acesta s-ar putea pronunţa abia după câteva săptămâni sau luni. Netanyahu a anunţat că nu va demisiona.

Investigatorii israelieni au afirmat că există suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe premier, acuzat că a oferit şi a primit cadouri scumpe în scopuri politice.

Netanyahu, soţia sa, Sara, şi fiul său, Yair au primit cadouri, în condiţii în care reprezentau o mită, din partea unor miliardari. Israelianul Arnon Milchan, producător la Hollywood, şi australianul James Packer i-au oferit trabucuri, şampanie şi bijuterii în valoare de circa un milion de shekeli (peste 280.000 de dolari), iar Netanyahu le-a acceptat. Într-un alt caz, susţine poliţia, premierul a negociat o prezentare favorabilă în presă cu proprietarul ziarului israelian Yediot Aharonot.

La scurt timp după comunicatul poliţiei, care fusese anticipat de mass-media israeliene, care speculau că asta îl va împinge la demisie pe şeful Guvernului,  Netanyahu a negat vehement, din nou, acuzaţiile, într-o alocuţiune televizată, arătându-se convins că "nu vor duce la nimic" şi că "nu au nicio valoare juridică într-o ţară democratică".

 

El a insistat că doar procurorul general poate hotărî dacă le dă curs. În timpul anchetei, premierul declarase de mai multe ori că "nu se va întâmpla nimic fiindcă nu s-a întâmplat nimic".

Netanyahu a spus că singurul lucru care îl interesează este să asigure viitorul ţării. El a asigurat că Guvernul va rezista şi că el va rămâne la cârma lui, atât timp cât cetăţenii israelieni vor decide ca el să fie acolo. "Sunt convins că adevărul va ieşi la iveală", a spus Netanyahu, care este convins că va câştiga şi viitoarele alegeri.

Ministrul Justiţiei, Ayelet Shaked, făcuse deja cunoscut că după părerea ei un prim-ministru nu trebuie să demisioneze chiar dacă este inculpat oficial. DPA menţionează că acest punct de vedere este susţinut şi de unii parlamentari ai partidului de guvernământ Likud.

Parlamentul poate declanşa o procedură specială după inculpare, chiar înainte de epuizarea tuturor etapelor procesuale, arată analistul politic Ofer Kenig de la Israel Democracy Institute, citat de AFP, scrie agerpres.ro.

Netanyahu, în vârstă de 68 de ani, este prim-ministru din 2009 şi dacă îşi va duce la bun sfârşit mandatul, care se încheie în noiembrie, va bate recordul de longevitate în fruntea cabinetului israelian deţinut de David Ben Gurion, fondatorul statului modern Israel. Fostul premier Ehud Olmert, care a demisionat în 2008 în urma unor acuzaţii de corupţie şi a făcut un an şi patru luni de închisoare, până în iulie anul trecut, a declarat presei că Netanyahu ar trebui "să îşi încheie mandatul rapid şi onorabil".

Alte stiri din Externe

Ultima oră