Beijingul critică un summit G7 „anti-China” și îl convoacă pe ambasadorul japonez

22 Mai 2023
Beijingul critică un summit G7 „anti-China” și îl convoacă pe ambasadorul japonez

Cotidianul chinez Global Times, apropiat guvernului, a numit luni summitul G7 care a avut loc în acest weekend în Japonia drept „atelier anti-China”, scrie Le Monde.

„Statele Unite încearcă să țeasă o rețea anti-China în lumea occidentală ”, scrie Global Times într-un editorial intitulat „G7 s-a transformat într-un atelier anti-China” .

„Aceasta nu este doar o ingerință brutală în afacerile interne ale Chinei și o denigrare a Chinei, ci și o dorință nedisimulată de confruntare între cele două tabere” .

Într-o declarație comună publicată sâmbătă, țările G7 au vizat China pe mai multe probleme, de la pretenții asupra Taiwanului până la constrângere economică și drepturile omului, subliniind tensiunile dintre Beijing și puterile G7 care includ Statele Unite, Franța, Germania sau chiar Canada.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că s-a opus ferm comunicatului G7 și a declarat într-o declarație duminică seara că l-a convocat pe ambasadorul Japoniei în China pentru a-și exprima protestele.

Viceministrul chinez de externe Sun Weidong a regretat că Japonia a participat la activități și declarații comune „pentru a denigra și ataca China”. El a spus că acțiunile Japoniei au fost în detrimentul suveranității, securității și intereselor de dezvoltare ale Beijingului și a spus că China este "puternic nemulțumită” și li se opune „puternic” .

Potrivit unei declarații, ambasadorul Japoniei în China, Hideo Tarumi, a replicat că este „firesc” ca G7 să se refere la chestiuni de interes comun, așa cum a făcut în trecut, și că va continua să facă acest lucru în viitor atâta timp cât China nu își schimbă atitudinea. „China ar trebui să facă mai întâi pași pozitivi pentru a rezolva aceste probleme dacă dorește să nu fie abordate”, a spus Hideo Tarumi, potrivit declarației.

Rusia, un aliat apropiat al Chinei, care a fost, de asemenea, vizată de G7 din cauza invaziei Ucrainei, a numit summitul de la Hiroshima un „incubator” pentru retorica antirusă și antichineză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră