Batalionul Azov a publicat un videoclip care arată civili închisi în uzina Azovstal din Mariupol

24 Apr 2022
Batalionul Azov a publicat un videoclip care arată civili închisi în uzina Azovstal din Mariupol

Într-un videoclip publicat sâmbătă de ultimii apărători ai orașului baricadați în complexul metalurgic Azovstal apar zeci de femei și copii instalați într-un dormitor comun improvizat scrie AFP citata de Le Figaro.

Batalionul Azov a postat sâmbătă dimineața un nou videoclip pe YouTube în care se prezintă zeci de femei și copii, prezentați ca locuind în subteran într-o clădire din imensul complex metalurgic Azovstal. Îi vedem instalați într-un dormitor comun improvizat, îmbrăcați călduros, cu rufele atârnate de o sfoară.

Ucrainenii cer de câteva zile ca femeile și copiii care s-au refugiat alături de ei în subsolurile fabricii, să poată fi evacuați „cu garanții” de siguranță. Potrivit lui Oleksiï Arestovych, consilier al președinției ucrainene, rușii au „reluat atacurile aeriene” asupra complexului sâmbătă. „Încearcă operațiuni de asalt”, dar „apărătorii noștri, în ciuda situației lor dificile, efectuează contra-operațiuni”, a spus el pe Telegram. Aceste afirmații nu sunt verificabile. Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că forțele ruse nu vor încerca un atac final asupra Azovstal, preferând să asedieze locul.

"Vrem acasă"
Intrebată de un soldat ucrainean, o femeie explică în fața camerei că trăiește în acest subteran de la începutul lunii martie. O alta, un bebeluș în brațe, susține că s-a refugiat acolo pentru că soțul ei lucra la Azovstal. Mai mulți copii vorbesc, de asemenea, în fața camerei, indicând că și-ar dori să poată „veni acasă”. Data videoclipului nu a putut fi verificată imediat, dar două femei intervievate indică faptul că data de astăzi este 21 aprilie.

Mariupol, care avea în jur de 450.000 de locuitori înainte de începerea conflictului din 24 februarie, a devenit un câmp de ruine, cu locuitori adăpostiți în beciuri și lipsiți de orice, fără comunicare cu lumea exterioară. Autoritățile ucrainene trebuiau să încerce din nou sâmbătă să evacueze civilii din oraș, potrivit vicepremierului Iryna Vereșciuk, pe măsură ce atacurile rusești asupra fabricii de oțel Azovstal se reiau.

„Astăzi încercăm din nou să evacuăm femeile, copiii și bătrânii”, a spus viceprim-ministrul pe Facebook sâmbătă dimineață, adăugând că civilii au început să se adune în apropierea unui centru comercial al orașului și sperau să poată începe plecarea spre Zaporizhia, la aproximativ 200 km spre nord-vest.

Alte stiri din Externe

Ultima oră