Barack Obama, candidat la Preşedinţia Franţei?

28 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Barack Obama, candidat la Preşedinţia Franţei? Galerie foto (3)

Şi dacă fostul preşedinte democrat al SUA, Barack Obama, ar candida la alegerile prezidenţiale din Franţa, din acest an? Poate suna aiuritor, dar unii se gândesc serios la asta, scrie cnewsmatin.fr  În orice caz, iniţiatorii platformei obama2017.fr, apărută în plină campanie electorală, ba chiar pe ultima sută de metri, cum s-ar spune.

Iniţiativa are la bază alegători nemulţumiţi de oferta internă, dar şi cu un simt dezvoltat al ironiei politice.

La Paris se lipesc afişe cu chipul fostului preşedinte american.

 

 

 

Grupul de iniţiativă se angajează chiar să asigure 1 milion de semnături până la 15 martie, aşa încât Barack Obama să poată intra în cursă. Cel puţin la nivel de imagine, întrucât a fost înfiinţat şi un site în acest scop.

Ştirea a făcut înconjurul lumii. Există o problemă: preşedintele Franţei nu poate fi decât un francez.

Iniţiatorii campaniei Obama 2017 spun însă că vizează responsabilizarea alegătorilor francezi, într-o etapă în care tendinţa susţinerii unui candidat de extremă dreapta este tot mai clară.

"Prin completarea acestui formular, atest faptul că dacă Barack Obama candidează la alegerile prezidenţiale din mai 2017 din Franţa, voi vota pentru el. Mulţumesc pentru completarea formularului. Răspunsul dumneavoastră a fost înregistrat", este mesajul care apare după ce doritorii completează formularul extrem de simplu, cu numele, prenumele şi adresa lor de mail.

"Francezii sunt gata să facă alegeri radicale. Este bine, pentru că avem o idee radicală să le propunem. După un mandat fantomă şi confruntaţi cu un posibil eşec la viitoarele alegeri prezidenţale, credem că e timpul să ne gândim că Franţa poate ieşi din letargie.

Pentru relansarea Celei de-a Şasea Republici, dorim să dăm o loviturp alegând un preşedinte străin în fruntea frumoasei nostre ţări.

Barack Obama şi-a încheiat cel de-al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite la 21 ianuarie, de ce să nu îl aducem ca preşedinte al Franţei?

Obiectivul nostru e simplu, să adunăm până la 15 martie un milion de promisiuni de vot pentru a-l convinge pe Barack Obama să se prezinte la alegerile prezidenţiale din mai 2017. Barack Obama are cel mai bun CV din lume. Este încă posibil să votăm pentru un preşedinte, şi nu contra unui candidat. 

Într-un moment în care Franţa se pregăteşte să voteze masiv pentru extrema-dreaptă, încă putem să dăm o lecţie de democraţie planetei, alegând un preşedinte străin în Franţa", acesta este textul de întâmpinare a celor care ajung pe site-ul obama2017.fr.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră