Bakhmut: pro-rușii anunță începerea deminării, Kievul nu confirmă pierderea orașului

22 Mai 2023
Bakhmut: pro-rușii anunță începerea deminării, Kievul nu confirmă pierderea orașului

Bakhmut: pro-rușii anunță începerea deminării, Grupul Wagner spune că se va retrage până la 1 iunie, Kiev nu confirmă pierderea orașului, scrie Le Monde

Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a anunțat că deminarea preliminară a început în Bakhmout după ce orașul a fost capturat sâmbătă de forțele grupului paramilitar rus Wagner.

„În periferia vestică [Bakhmut], liniile de apărare sunt la locul lor. Așa că Grupul Wagner părăsește Artiomovsk [numele sovietic al orașului] între 25 mai și 1 iunie”, a declarat Evgheni Prigojin, șeful forțelor Wagner, într-o înregistrare audio.

Sâmbătă, el a asigurat că va preda controlul orașului trupelor obișnuite ruse pe 25 mai. „Dacă nu există suficiente unități ale Ministerului Apărării [pentru a ocupa Bakhmut], sunt mii de generali [să o facă] , trebuie să formați un regiment de generali, să le dați toate armele și totul va fi bine”, a continuat domnul Prigojin, într-o nouă atentionare trimisă la înaltului comandament militar, pe care îl critică asiduu.

Kiev nu a confirmat pierderea Bakhmutului.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrsky, a susținut ieri că trupele sale nu mai controlează o parte „nesemnificativă” a orașului, ci au continuat să avanseze pe flancurile acestuia.

„Forțele noastre au luat orașul în semiîncercuire, ceea ce ne oferă posibilitatea de a distruge inamicul (…) . Inamicul trebuie să se apere în partea din oraș pe care o controlează”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, pe Telegram. Trupele ucrainene încă apără instalațiile industriale și infrastructura și au revendicat o parte din înălțimile de deasupra lor, a adăugat ea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră