Agenţii 007 au un nou obiectiv: telefoanele mobile fabricate în China. Şi asta, pentru că doi jucători chinezi din domeniu vin puternic din urmă, călcând în picioare mari companii, consacrate. Şefii a şase agenţii de informații americane au declarat în cadrul unei comisii guvernamentale că nu vor sfătui cetățenii americani să utilizeze produse sau servicii de la companiile chineze Huawei și ZTT, relatează asiancorrespondent.com.
Este vorba despre șefii NSA, FBI și CIA și directorul serviciilor de informații naționale, care au informat inițial Comitetul de Informații al Senatului, pe 13 februarie, că nici produsele Huawei, nici produsele ZTT nu ar trebui să fie folosite de lucrătorii din sectorul public şi oricine lucrează în numele agențiilor de stat.
Când membrii comisiei i-au întrebat dacă vor merge şi mai departe cu acest sfat, toți cei șase au declarat că nu recomandă nici cetățenilor americani privați să folosească aceste produse.
"Suntem profund îngrijorați de riscul de a permite oricărei companii sau entități deţinute de guverne străine care nu împărtășesc valorile noastre să obțină poziții de putere în cadrul rețelei noastre de telecomunicații", a declarat şeful FBI, Chris Wray.
"Le oferă capacitatea de face presiuni sau de a controla infrastructura de telecomunicații, de a modifica sau de a fura informații, de a face spionaj nedetectat ", a mai spus el.
În replică, compania chineză a răspuns: "Huawei este conștientă de activitățile guvernului american, care se pare că au ca scop inhibarea afacerii Huawei pe piața americană. Huawei este un partener de nădejde pentru guverne și clienți în 170 de țări din întreaga lume și nu prezintă un risc mai mare de securitate cibernetică decât orice alt furnizor de IT&C, împărtășind lanțuri de aprovizionare globale comune și capacități de producție ".
Ca și alte companii chineze, Huawei și-a stabilit ţintele pe piețele externe, inclusiv în SUA. Inițial, a intrat în parteneriat cu AT & T, pentru a pătrunde pe piaţa americană de telefonie, ceea ce ar fi declanşat totul .
CEO-ul Huawei, Richard Yu, a acuzat în trecut furnizorii americani de rețele că privează clienții de dreptul lor de a alege. În final, AT & T a fost convinsă să renunțe la acord.
La ședința comisiei de marți, șefii serviciilor de informații au felicitat companiile naționale de telecomunicații pentru "rezistența lor" la afluxul de potențiale importuri din China.
Prezența Huawei la Consumer Electronics Show din Las Vegas luna trecuta nu este, în sine, o dovadă a interesului Huawei pentru piața americană; spectacolul fiind un eveniment internațional, în ciuda locului unde se desfăşoară în acest an.
Dar telefoanele de tip "flagship" cum ar fi "Mate 10 Pro" anunţate la acest eveniment vor fi vândute doar online pentru utilizatorii din SUA. Deoarece majoritatea clienților americani de telefoane mobile își iau telefoanele cu abonament, acest lucru va limita grav vânzările de telefoane al companiei.
Mate 10 este văzut ca un concurent direct al modelelor interne americane precum iPhone-ul Apple și Google Pixel.