Armata israeliană anunță că l-a eliminat pe liderul militar al Hamas Mohammed Deif într-un bombardament pe 13 iulie

01 Aug 2024
Armata israeliană anunță că l-a eliminat pe liderul militar al Hamas Mohammed Deif într-un bombardament pe 13 iulie

Acest anunț al armatei israeliene vine la o zi după o lovitură cu rachete care l-a ucis pe liderul politic al Hamas la Teheran, Iran, scrie Le Figaro

Șeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis într-un atac aerian israelian în Gaza luna trecută, a anunțat joi armata israeliană. 

„Armata israeliană anunță că pe 13 iulie 2024, avioane de război au efectuat lovituri în regiunea Khan Yunis, iar în urma unei analize de informații, se poate confirma că Mohammed Deif a fost eliminat” , a spus armata într-un comunicat. Hamas  nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la anunțul israelian, care a venit în timp ce mulțimile s-au adunat la Teheran pentru procesiunea funerară a liderului Hamas Ismail Haniyeh .

Mohammed Deif  este considerat unul dintre organizatorii atacului lansat de Hamas pe 7 octombrie împotriva sudului Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.197 de persoane, care a declanșat Războiul din Gaza, care se află astăzi în cea de-a 300-a zi. Figură dominantă în Hamas, Mohammed Deif a urcat în rândurile grupului de-a lungul a 30 de ani, dezvoltându-și rețeaua de tuneluri și know-how-ul în fabricarea bombelor.

Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas din Fâşia Gaza a indicat că loviturile din 13 iulie au făcut peste 90 de morţi în regiunea Khan Younes (sud). Dar Hamas a negat că Deif se numără printre victime. Şeful Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, Mohammed Deif a fost unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi de Israel timp de aproape treizeci de ani şi se afla pe lista americană a „teroriştilor internaţionali” din 2015. Este considerat responsabil personal pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe.

Potrivit armatei israeliene, Mohammed Deif a efectuat mai multe atacuri împotriva Israelului de-a lungul anilor și a operat împreuna cu Yahya Sinouar, liderul Hamas din Gaza. „În timpul războiului, el (Deif) a comandat activitățile teroriste ale Hamas în Fâșia Gaza, dând ordine și instrucțiuni unor înalți membri ai aripii militare a Hamas ”, a adăugat armata.

Alte stiri din Externe

Ultima oră