Liderul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, în vârstă de aproximativ şaizeci de ani, a scăpat de mai multe tentative de asasinat. Israelul îl urmărește de ani de zile, scrie Le Figaro.
Mohammed Deïf este un om discret. În ciuda statutului său de inamic public numărul unu, el continuă să scape de tentativele de asasinat ale IDF , armata israeliană, timp de mulți ani. Dar atacul terorist al oamenilor săi, care au ucis femei și copii, uneori decapitându-i ca în kibbutz-ul Kfar Aza, poate schimba situația. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis Hamas un „atac masiv” care va eradica organizația islamistă timp de zeci de ani.
Pentru a face acest lucru, serviciile de securitate israeliene îl vor viza, din nou, pe arhitectul mișcării palestiniene, în vârstă de aproximativ șaizeci de ani, cu orice preț. Liderul Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas și considerată organizație teroristă de Uniunea Europeană, Statele Unite sau Japonia, se află, fără îndoială, la originea multiplelor incursiuni ale oamenilor săi în Israel.
Sâmbătă, la scurt timp după începerea Operațiunii Al-Aqsa Flood , vocea sa a fost identificată în mesajul de revendicare al Hamas: „ În lumina crimelor repetate împotriva poporului nostru, de la ocupația rampantă până la legile disprețului și rezoluțiile internaționale, astăzi, furia lui al-Aqsa declanșează furia poporului nostru, a națiunii noastre și eliberarea comunităților noastre din întreaga lume. A venit ziua în care inamicul nostru criminal să înțeleagă că timpul lui s-a terminat."
Mohammed Deïf, „oaspetele”
Se știu puține despre acest om. Își datorează longevitatea - într-o mișcare în care rata mortalității atinge vârfuri - marei sale discreții. Numele său real este necunoscut: „ Deïf ” este doar porecla lui arabă, care înseamnă „oaspete”. „ Aceasta este o referire la faptul că nu stă niciodată în același loc mai mult de o noapte și vine într-o casă nouă în fiecare zi pentru a scăpa de vigilența israeliană”, explică pentru France24 Jacob Eriksson, specialist în conflicte de la Universitatea din York.
Anul său de naștere nu este precis: potrivit Shin Bet, serviciul de securitate internă israelian, s-a născut în anii 1960, în tabăra de refugiați Khan Younes, la sud de Gaza. Ar fi studiat la Universitatea Islamică din Gaza, unde s-a „amestecat cu membri ai mișcării egiptene a Frăției Musulmane”, indică New York Times. Înainte de a se alătura Hamas în anii 1980 și de a urca rândurile mișcării pas cu pas. În cele din urmă, aspectul său actual rămâne misterios: doar trei fotografii cu el pot fi găsite online și toate datează de acum aproximativ treizeci de ani.
Reputație „prestigioasă”
Cu toate acestea, serviciile de informații israeliene îl monitorizează îndeaproape și îi atribuie planificarea mai multor atacuri, ceea ce i-a câștigat și o reputație „prestigioasă” printre simpatizanții Hamas din Fâșia Gaza, potrivit analistului și specialistului israelian în geopolitica Orientului Mijlociu Omri Brinner. În 2014, de altfel, „un sondaj realizat de un site de informare palestinian a arătat că el era deja mult mai popular decât Khaled Mechaal sau Ismaïl Haniyeh (fostul lider al Hamas și succesorul său)”, notează Washington Post .
Una dintre primele fapte ale lui Deif a fost organizarea unei serii de atacuri sinucigașe pe teritoriul israelian în anii 1990, în special asupra autobuzelor, atacuri care au făcut zeci de morți. Lui i se atribuie și răpirea și apoi uciderea a trei soldați israelieni la mijlocul aceluiași deceniu. Puțin câte puțin, stabilindu-se drept creierul operațiunilor teroriste „de succes”, Mohammed Deïf a fost propulsat în 2002 să conducă aripa armată a Hamas.
Arhitectul tunelurilor și rachetelor
El a fost considerat de atunci arhitectul celebrelor tuneluri subterane, care se întind pe sute de kilometri și le permit luptătorilor Hamas să ajungă discret în Israel. Tot el este cel care ar fi favorizat folosirea masivă a rachetelor - mii dintre ele au fost trase de sâmbăta trecută, supraîncărcând presupusul inviolabil Dom de Fier. Scopul său a fost întotdeauna să hărțuiască în mod constant Israelul, potrivit analiștilor internaționali, cu lupte aeriene, subterane și acum terestre.
Periculozitatea lui ca arhitect împinge Israelul să-l vâneze fără încetare. Potrivit IDF, „oaspetele” a scăpat de mai multe lovituri, câștigându-i și porecla de militant „nouă vieți”. În 2006, ar fi pierdut un braț și un picior într-un atac cu F16, care a vizat etajul greșit al clădirii în care se afla. În 2014, cinci bombe-buncăr au fost aruncate pe locul în care locuia. A supraviețuit, dar nu și soția sau copilul lui de opt luni. Nu există nicio îndoială că operațiunea Israelului ca reacție la ultimele atacuri Hamas, care au făcut până acum 1.000 de morți pe partea israeliană și aproape tot atâtea pe partea palestiniană, va avea misiunea de a pune capăt definitiv domniei lui Mohammed Deïf. .