Apple se confruntă cu un proces în SUA din cauza acuzațiilor potrivit cărora senzorul de oxigen din sânge din Apple Watch este părtinitor rasial împotriva persoanelor cu pielea mai închisă la culoare, scrie Forbes.
Dispozitivul include un pulsoximetru care detectează nivelul de oxigen din sânge prin pielea purtătorului. Senzorii detectează culorile reflectate pentru a estima procentul de oxigen din sângele utilizatorului. Și conform unui nou proces colectiv, dispozitivul este semnificativ mai puțin precis atunci când este purtat de o persoană cu o piele mai închisă.
„Diganosticul prin pulsoximetrie pentru triajul pacienților și ajustarea nivelurilor suplimentare de oxigen poate pune pacienții de culoare neagră la un risc crescut de hipoxemie”, se arată în plângere.
„Deoarece recomandările de îngrijire a sănătății se bazează pe citirile nivelurilor lor de oxigen din sânge, pacienții albi au o probabilitate mai mare să obțină îngrijire decât cei cu pielea mai închisă atunci când se confruntă cu o oxigenare la fel de scăzută a sângelui”.
Nu este prima dată când s-a observat că pulsoximetrele sunt afectate de culoarea pielii unui utilizator. Într-un studiu publicat în această vară, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că, în comparație cu pacienții albi, pacienții negri, hispanici și asiatici tratați în unitățile de terapie intensivă au prezentat discrepanțe mai mari între nivelurile de saturație a sângelui detectate cu ajutorul pulsioximetrelor și nivelurile detectate în probele de sânge.
Drept urmare, au spus cercetătorii, ei au primit mai puțin oxigen suplimentar decât pacienții albi.
„Are o semnificație reală pentru pacienți deoarece putem urmări disparitățile rasiale în tratament la aceste diferențe de măsurători”, a comentat autorul corespondent Eric Gottlieb, coleg clinic HMS în medicină la Brigham and Womens.
Dar cazul împotriva Apple face afirmații suplimentare. Spre deosebire de pulsoximetrele tradiționale, care sunt atașate la vârful degetului utilizatorului, Apple Watch își face măsurătorile prin încheietura mâinii. Și, spune plângerea, acest lucru îl face inadecvat și inexact, cu peste 90% din citiri pretinse a fi inutilizabile.
Procesul a fost intentat de reclamantul Alex Morales în numele cumpărătorilor de ceasuri Apple din New York, precum și în alte câteva state în temeiul legilor privind frauda consumatorilor. De asemenea, acuză Apple de încălcări ale garanției, fraudă și îmbogățire fără justificare.
Procesul susține că pandemia de coronavirus - care poate provoca scăderi dramatice ale nivelului de oxigen din sânge - sporește importanța problemei. Pandemia, se arată în proces, „a venit cu o mai mare conștientizare a rasismului structural care există în multe aspecte ale societății”.
Nu este prima dată când Apple Watch este acuzat că nu funcționează corect pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare. În 2015, a fost dezvăluit că senzorul de inimă al dispozitivului a avut probleme similare.
„Modificările permanente sau temporare ale pielii, cum ar fi unele tatuaje, pot afecta, de asemenea, performanța senzorului de ritm cardiac”, a recunoscut compania atunci. „Cerneala, modelul și saturația unor tatuaje pot bloca lumina de la senzor, ceea ce face dificilă obținerea unor citiri fiabile.”
Cu toate acestea, compania nu a acceptat să admită că diferite nuanțe de piele ar putea avea același efect.