Antony Blinken se află într-o vizită surpriză în Ucraina pentru a asigura de sprijinul SUA

14 Mai 2024
Antony Blinken se află într-o vizită surpriză în Ucraina pentru a asigura de sprijinul SUA

Șeful diplomației americane Antony Blinken a sosit marți la Kiev pentru o vizită surpriză. El a asigurat că ajutorul american „este pe drum” și trebuie să explice cum va fi dislocat pentru a „întări apărarea” Ucrainei și „să-i permită să recâștige inițiativa”, într-un moment în care Rusia desfășoară o ofensivă vastă. in nord-estul tarii, scrie La Tribune

Este o vizită care nu a fost anunțată în prealabil, dar Antony Blinken a sosit în această dimineață la Kiev cu un tren de noapte din Polonia. Aceasta este a patra vizită a secretarului de stat al SUA în capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 și ultima a unui înalt oficial american în Ucraina de la cea a lui Jake Sullivan, consilierul președintelui Biden pentru securitate națională în martie.

Această vizită a ministrului american al Afacerilor Externe vine la câteva săptămâni după votul Congresului american de eliberare a unui ajutor masiv pentru Ucraina de 61 de miliarde de dolari; Administratia americana a a rămas timp de câteva luni prizonieră a problemelor de politică internă în Statele Unite, la mijlocul unui an electoral. De atunci, Statele Unite au eliberat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în ajutoare militare din stocurile sale, în principal sistemele antiaeriene Patriot și NASAMS precum și muniții pentru artilerie.

„Ajutorul este pe drum, unele lucruri au sosit deja, vor veni și altele. Și va face o diferență reală pe câmpul de luptă”, a promis Antony Blinken în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

La rândul său, liderul ucrainean a insistat asupra necesității de a primi mai multe mijloace de apărare aeriană, cerând două baterii Patriot pentru regiunea Harkov.

De asemenea, secretarul de stat al SUA urmează să țină discuții cu omologul său Dmytro Kuleba, să se întâlnească cu membri ai societății civile și să susțină un discurs axat pe „viitorul Ucrainei” , a declarat un înalt oficial american sub acoperirea anonimatului. Ideea fiind de a scoate în evidență „succesele Ucrainei” în urma discursului secretarului de stat american în iunie anul trecut la Helsinki unde, dimpotrivă, a subliniat „eșecul strategic” al Rusiei, a susținut el.

Ajutorul american în centrul discuțiilor

Fluxul de ajutor american este de așteptat să continue într-un ritm accelerat, pe măsură ce Washingtonul se luptă să recupereze lunile pierdute în timp ce Congresul încerca să convină asupra asistenței pentru Kiev.

„Această călătorie urmărește în primul rând să transmită un semnal puternic pentru a-i liniști pe ucrainenii care se află în mod clar într-o situație foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptei pe Frontul de Est, cât și pentru că rușii își extind acum atacurile transfrontaliere în Harkiv”, a declarat oficialul american înalt, vorbind sub condiția anonimatului, reporterilor aflați la bordul trenului în care se afla secretarul de stat.

Antony Blinken intenționează să „detalieze modul în care ajutorul nostru va fi implementat pentru a le consolida apărarea și a le permite să recâștige inițiativa” pe câmpul de luptă, a spus el.

Printre celelalte subiecte de discuție ale șefului diplomației americane se numără și un acord bilateral de apărare pe care Statele Unite speră să îl încheie înainte de summitul NATO din iulie de la Washington. „Negocierile sunt în faza finală. Suntem foarte aproape” de un acord de apărare, a spus oficialul american.

Ucraina sub un nou asalt rusesc

Rusia a lansat vinerea trecută o ofensivă surpriză împotriva regiunii Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, din nord-estul țării, lângă granița comună, câștigând, potrivit statului major ucrainean, „succese tactice ”.

Marți aceasta, armata rusă a asigurat că a pătruns adânc în apărarea ucraineană”  și a revendicat capturarea unui nou sat din nord-estul țării. Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că soldații săi au „eliberat” satul Bugruvatka, în apropiere de granița cu Rusia și orașul ucrainean Vovchansk și au „înaintat adânc în apărarea inamicului”.

Într-un interviu acordat AFP, șeful securității naționale ucrainene, Oleksandr Lytvynenko, a indicat că „peste 30.000” de soldați ruși atacau în această zonă. El a estimat însă că, deocamdată, nicio „amenințare” nu a cântărit asupra marelui oraș Harkov, situat la aproximativ treizeci de kilometri de zona de luptă și care avea aproape un milion și jumătate de locuitori înainte de invazia rusă.

Forțele ruse au intrat prin „sate situate chiar la graniță și pe care ne-a fost greu să le apărăm”, a explicat pentru AFP Volodymyr Oussov, administratorul districtului militar Harkov. „Sunt pe teren înalt și ne bombardează de acolo și, cu numărul lor superior de infanterie, lansează atacuri asupra pozițiilor noastre”, a continuat el la un punct de control din afara Harkovului.

Această operațiune ridică temeri cu privire la o înaintare rusă în fața unei armate ucrainene lipsite deja de resurse. „Este clar că ei (rușii) aruncă tot ce au în est, iar extinderea luptei de la Harkov este reprezentativă pentru această strategie de a încerca să arunce tot ce au împotriva ucrainenilor”, potrivit oficialului american pe condiția anonimatului.

„Suntem încrezători că ucrainenii vor avea din ce în ce mai mult succes în a-i respinge pe ruși, pe măsură ce asistența Statelor Unite și a altor aliați și parteneri le va ajunge”, a adăugat el.

Europa își reafirmă și sprijinul

Statele Unite nu sunt de fapt singurele care se mobilizează. Luni, cancelarul german Olaf Scholz și omologii săi nordici au cerut o creștere urgentă a ajutorului pentru Ucraina. „Trebuie să facem mai mult. Este foarte important ca dezbaterea să nu se oprească aici, ci să se ia decizii reale în toată Europa”, a insistat liderul german. Germania, care a anunțat în aprilie trimiterea unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot în Ucraina, își îndeamnă aliații europeni să-i urmeze exemplul. La rândul său, Cehia a lansat un program de finanțare a achiziției de muniție pentru Ucraina.

La nivelul întregii Uniuni Europene, cei Douăzeci și șapte au ajuns săptămâna trecută la un acord „de principiu” pentru a sechestra veniturile din activele Rusiei înghețate în UE pentru a înarma Ucraina. O excepție care va reprezenta între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului. În timp ce le-a mulțumit europenilor, Volodymyr Zelensky a subliniat că anterior au existat ajutoare occidentale, dar „nu în cantitățile pentru care au fost votate”. Diviziunile politice de la Bruxelles au subminat ideea sprijinului necondiționat pentru Kiev în ultimele luni, astfel că dezacordurile și întârzierile se acumulează, în timp ce Ucraina suferă asaltul rusesc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră