Ancheta FBI asupra legaturilor lui Donald Trump cu Rusia a fost falsă: o oportunitate pentru ca media să-și facă autocritica?

28 Mai 2023
Ancheta FBI asupra legaturilor lui Donald Trump cu Rusia a fost falsă: o oportunitate pentru ca media să-și facă autocritica?

Lipsa de rigoare analitică”, „prejudecata de confirmare”, „încrederea excesivă pe surse legate de oponenții politici” Raportul de 300 de pagini al procurorului John Durham despre ancheta FBIcu privire la legaturile cu Rusia care a concluzionat că o posibilă coluziune între clanul Trump și Putin – este copleșitor. Dar a trezit el măacar un gram de autocritică a presei?, se întreabă revista Marianne

Presupusa coluziune dintre Donald Trump și Kremlin este o poveste care a făcut prima pagină a presei în țările occidentale, inclusiv în Franța, unde ne place să detectăm mâna lui Putin în toate locurile puterii. Pe baza unor pseudo-revelații de la FBI, s-a spus că fostul președinte american era aliatul obiectiv al Kremlinului și că Putin ar fi organizat în secret înfrângerea electorală a lui Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din 2016 împotriva candidatului republican. Numele lui Julian Assange a fost chiar amestecat în această aventură sinistră, ceea ce l-a făcut să fie uitat chiar de oamenii care au fost hrăniți de revelațiile sale.

În 2019, raportul procurorului independent Robert Mueller, numit șef al FBI de George W. Bush din 2001 până în 2013, concluzionase deja că nu există dovezi. Astăzi, un alt procuror, John Durham, dă lovitura de grație. După trei ani de anchete, 480 de interviuri cu protagoniști și martori, peste 1 milion de documente studiate cu lupa, șapte mandate de percheziție, peste 190 de citații pentru a se prezenta în fața unui mare juriu și trei procese, cele menționate mai sus a adus la cunoștință un raport de 300 de pagini pentru FBI.

„Prejudecata de confirmare”

Potrivit acestuia, această organizație a lansat celebra „investigație rusă” bazată pe „informații brute care nu fuseseră analizate sau coroborate”. El adaugă că FBI-ului îi lipsea atunci „obiectivitatea” în gestionarea acestui dosar politic. El subliniază „atitudinea ostilă” a anumitor anchetatori. Pentru John Durham, „FBI și Departamentul de Justiție trebuie să recunoască faptul că lipsa de rigoare analitică, părtinirile de confirmare și dependența excesivă de surse legate de oponenții politici au împiedicat anchetatorii să ia în considerare ipoteze alternative și să acționeze cu obiectivitate adecvată. Acest lucru se numește a pune piciorul în prag.
Încântat de acest cadou preelectoral din aur masiv, Donald Trump a profitat de ocazie pentru a denunța încă o dată „vânătoarea de vrăjitoare” a cărei victimă se pretinde.

Întâmplător, Raportul Durham a fost ignorat de majoritatea mass-media. Este adevărat că ar fi trebuit să-și explice nerăbdarea de a prelua tezele excentrice asupra legaturiloe cu Rusia și poate chiar să contureze o formă de autocritică. Dar se pare că avem așteptări prea mari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră