Americanii se războiesc cu istoria. La Richmond au dărâmat și aruncat în lac statuia lui Cristofor Columb

10 Iun 2020 | scris de A.V.
Americanii se războiesc cu istoria. La Richmond au dărâmat și aruncat în lac statuia lui Cristofor Columb

Statuia lui Cristofor Columb din Byrd Park, orașul Richmond, a fost dărâmată de manifestanți marți seara. Dar nu înainte ca un drapel al Americii să fie incendiat deasupra ei. Ulterior, statuia a fost târâtă în lacul Fountain din apropiere, scrie vpm.org.

Acest lucru s-a petrecut după ce manifestanții au defilat în întreg orașul, pentru a-și arăta susținerea față de mișcarea Black Lives Matter și pentru a sublinia nedreptățile suferite de populațiile autohtone din mâinile poliției.

”Familia mea este indigenă. Imaginați-vă ce am fi putut ajunge în acest moment dacă nu ar fi fost Cristofor Columb”, a declarat un participant la proteste. ”Oamenii au venit în această țară, au violat, asasinat, furat pământuri care nu le aparțineau, apoi orașul le aduce un omagiu din ce motiv?”, a adăugat acesta, exprimând esența acestui gest simbolic.

În onoarea lui Cristofor Columb, americanii aniversează Columbus Day. Prima atestare a acestei sărbători în Statele Unite ale Americii a fost la 12 octombrie 1792, când s-au marcat 300 de ani de la venirea lui Cristofor Columb în acest loc.

Din 1971, Columbus Day se celebrează în a doua zi de luni din octombrie. Este recunoscută ca sărbătoare federală și în multe locuri din Statele Unite ale Americii sunt organizate parade, cu această ocazie.

Orașul Richmond a cunoscut manifestații în fiecare seară timp de mai bine de o săptămână și jumătate, după moartea lui George Floyd, o persoană de culoare din Minneapolis, care a decedat în urma unei operațiuni a poliției în care unul dintre polițiști l-a pus la pământ și i-a ținut genunchiul pe gât timp de aproape 9 minute.

Weekend-ul trecut, o statuie a unui general confederat din Monroe Park a fost și ea dărâmată de protestatari. S-a întâmplat la câteva ore după ce guvernatorul Ralph Northam a anunțat că intenționează să retragă monumentul lui Robert E. Lee de pe Monument Avenue.

Spunând că statuia trebuie detașată de piedestalul ei „cât mai curând posibil” de către Departamentul de Servicii Generale, guvernatorul democrat a recunoscut că mișcarea ar putea stârni furia admiratorilor comandantului, care a condus trupele într-un stat proprietar de sclavi în timpul războiului civil american.

„Da, statuia a fost acolo de mult timp. Dar atunci a greșit și a greșit acum, așa că o eliminăm ”, a spus Northam într-o conferință de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră