În anul de grație 2020, Londra se caută de statui care au legătură cu perioada sclaviei

09 Iun 2020 | scris de A.A.
În anul de grație 2020, Londra se caută de statui care au legătură cu perioada sclaviei

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a ordonat verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, după ce protestatarii împotriva rasismului au dărâmat monumentul negustorului de sclavi Edward Colston, transmite The Guardian.

Într-un interviu televizat, Khan a anunţat că o comisie va revizui statutul tuturor statuilor, plăcilor memoriale şi numele de străzi, care reflectă în bună măsură expansiunea rapidă a puterii şi bogăţiei Londrei la apogeul Imperiului Britanic, sub regina Victoria. Se va decide înlocuirea celor care nu reflectă adevăratele valori promovate de locuitorii Londrei.

Acesta nu a transmis clar care sunt statuile care vor fi înlocuite, de acest lucru se va ocupa o comisie de specialitate, dar a afirmat cu certitudine că în capitala britanică mai există și alte statui care comemorează perioada sclaviei

"Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru forte, dar statuile, numele de străzi şi spaţiile publice reflectă o eră apusă", a arătat primarul, promiţând că unele statui vor fi îndepărtate. "Este un adevăr incomod că naţiunea şi oraşul nostru îşi datorează o parte din bogăţie rolului în comerţul de sclavi, iar în timp ce asta se reflectă în domeniul public, contribuţia multor comunităţi la viaţa capitalei noastre a fost ignorată intenţionat", a adăugat el.

”Protestele din cadrul mișcării Black Lives Matter au atras atenția publică asupra acestei situații, dar trebuie ca noi să facem pași importanți în îmbunătățirea situației curente și noi ar trebui să devenim mândri de aspectul exterior al capitalei”, a adăugat Khan.

În cadrul unui interviu acordat Sky News, Khan a declarat că figuri emblematice precum cele ale lui Churchill, Gandhi și Malcolm X au schimbat istoria, iar faptul că au avut anumite remarci rasiste nu ar trebui să implice automat percepția asupra valorilor pe care ei le-au promovat.

În cadrul celei mai mari deportări cunoscute în istorie, milioane de sclavi africani au făcut obiectul schimburilor cu arme şi praf de puşcă din Europa. Circa 17 milioane de bărbaţi, femei şi copii au fost smulşi din casele lor din Africa şi trecuţi peste Atlantic, în lanţuri, de navele care aduceau apoi din America în Europa zahăr, bumbac şi tutun. Cel mai brutal comerţ din istoria omenirii a durat din secolul al XV-lea până în al XIX-lea. Multe victime au murit din cauza condiţiilor inumane cu care s-au confruntat.

Sclavii supravieţuitori au îndurat o viaţă de exploatare pe plantaţii. Britanicii au abolit comerţul transatlantic de sclavi în 1807, dar sclavia a mai dăinuit încă o generaţie.

Studenţi de la Universitatea Oxford cer îndepărtarea statuii „rasiste” a lui Cecil Rhodes

Studenţi de la prestigioasa Universitate Oxford din Marea Britanie au cerut luni îndepărtarea unei statui a lui Cecil Rhodes, un om de afaceri britanic, colonizator al sudului Africii.

Apelul reînnoit al campaniei „Rhodes Must Fall” („Rhodes trebuie să cadă”) şi al altor grupuri survine în urma dărâmării duminică a statuii unui negustor de sclavi din secolul al XVIII-lea din oraşul Bristol (sud-vest).

Universitatea nu a reuşit să-şi păstreze pretinsele „valori anti-rasiste”, au afirmat grupuri anti-rasism de la Oxford într-o scrisoare deschisă semnată până luni de peste 6.000 de persoane.

Guvernul britanic a transmis că protestele din capitală sunt o formă de solidaritate față de americani și nu reflectă atitudini rasiste din Marea Britanie.

Boris Johnson a declarat luni că decesul lui George Floyd, în SUA,  a dus la ieșirea la suprafață a sentimentelor de furie, frustrare și a tuturor nedreptăților pe care minoritățile sunt nevoite să le accepte de decenii.

Premierul a adăugat că liderii nu pot să ignore faptul că asiaticii, oamenii de culoare sau alte grupuri minoritare se confruntă cu discriminări în accesul la educație, la un loc de muncă decent și chiar și accesul la un sistem judiciar corect.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră