Armele au devenit principala cauză de deces în rândul tinerilor americani, arată un studiu

27 Mai 2022
Armele au devenit principala cauză de deces în rândul tinerilor americani, arată un studiu

În 2020, 4.368 de copii și adolescenți cu vârsta de până la 19 ani au murit din cauza rănilor cu arme de foc, o rată de 5,4 la 100.000 de persoane din această populație, potrivit unui tabel publicat de Centrele de Prevenire și Luptă împotriva Bolilor (CDC), scrie LeFigaro

Armele au devenit principala cauză de deces în rândul tinerilor americani, depășind accidentele de circulație, potrivit unui studiu recent al autorităților din domeniul sănătății care arată o creștere bruscă a omuciderilor prin împușcături în Statele Unite, cum ar fi masacrul din școala din Texas, care a ucis marți 19 copii. .

În 2020, 4.368 de copii și adolescenți cu vârsta de până la 19 ani au murit din cauza rănilor cu arme de foc, o rată de 5,4 la 100.000 de persoane din această populație, potrivit unui tabel publicat de Centrele de Prevenire și Luptă împotriva Bolilor (CDC). Omuciderile reprezintă aproape două treimi din aceste decese. În comparație, 4036 de decese au fost atribuite accidentelor rutiere din această categorie de vârstă.

Decalajul s-a micșorat treptat odată cu scăderea accidentelor de circulație datorită măsurilor de îmbunătățire a siguranței rutiere de-a lungul anilor, în timp ce decesele cu arme de foc au crescut. Cele două curbe s-au încrucișat în 2020, cele mai recente statistici disponibile, iar rezultatele au fost analizate într-o scrisoare către New England Journal of Medicine (NEJM) săptămâna trecută.

30% sinucideri
Potrivit autorilor acestei scrisori, noile date coincid cu alte studii privind o creștere a violenței cu arme în timpul pandemiei de Covid-19. Motivele acestei creșteri sunt multiple, dar „nu se poate presupune că va reveni la niveluri pre-pandemice”, scriu ei. Tabelul CDC arată că aproape 30% dintre decese au fost sinucideri, cu puțin peste 3% decese accidentale, iar cauzele fiind nedeterminate pentru 2% din cazuri. Un număr mic dintre acestea sunt denumite „intervenție legală”, adică decese care au avut loc în timpul interacțiunilor cu forțele de ordine.

Tinerii afro-americani sunt în mod disproporționat victime armelor de foc, având de patru ori mai multe șanse de a muri din cauza împușcăturilor decât tinerii albi, pentru care accidentele de circulație reprezintă o amenințare mai mare. Al doilea grup cel mai afectat sunt nativii americani. De asemenea, bărbații au șase ori mai multe șanse de a muri din cauza unei arme de foc decât femeile. Din punct de vedere geografic, rata mortalității prin arme este cea mai mare în capitala SUA, Washington, urmată de Louisiana și Alaska.

Aceste cifre subliniază faptul că, în timp ce împușcăturile în masă precum cea din Uvalde, Texas provoacă teamă publicului, ele reprezintă doar o mică parte din decesele cu arme ale tinerilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră