Ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, face apel la premierul Viktor Orban, să nu se înșele în priorități, într-un interviu acordat Agence France-Presse, scrie France24.
Există, din păcate, o disponibilitate regretabilă” de a vorbi despre un „război cultural fals” , „când există un adevărat război de cealaltă parte, cu mii de morți”, a declarat diplomatul în vârstă de 46 de ani, în cadrul unei întâlniri cu refugiați în apropierea graniței cu Ucraina.
Ungaria ar trebui să se concentreze pe războiul din Ucraina și nu pe probleme „false”, a declarat ambasadorul SUA pentru AFP, în vreme ce conservatorii americani și europeni au denunțat joi „virusul woke-ismului” la o întâlnire la Budapesta.
Budapesta găzduiește Conferința de acțiune politică a conservatoarelor (CPAC) pentru al doilea an consecutiv, la care participă în mare parte conservatorii americani și europeni.
Premierul ungar Viktor Orban a atacat la adunare „virusul woke-ismului” propagat de „liberalii occidentali”, lăudându-se că are „antidotul”.
Orban a cerut, de asemenea, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
„Există o dorință nefericită de a vorbi despre un fals război cultural în Ungaria”, a declarat ambasadorul american David Pressman pentru AFP într-un interviu.
„În același timp, există un adevărat război alături în care mii de oameni mor în războiul de agresiune al lui Vladimir Putin”, a spus diplomatul miercuri, în timpul unei vizite de întâlnire cu lucrătorii umanitari și refugiați în apropierea graniței cu Ucraina.
"Nu este vorba despre wokeism. Este vorba despre Rusia", a spus el.
„Sunt concentrat pe adevăratul război și pe relația care se adâncește și se extinde – în loc să se constrângă – între Ungaria și Rusia”, a spus Pressman.
Trimisul în vârstă de 46 de ani a subliniat cele cinci vizite ale ministrului maghiar de externe Peter Szijjarto în Rusia pentru a discuta despre acordurile energetice de la începutul războiului din Ucraina în februarie anul trecut.
Potrivit Pressman, Szijjarto „nu a vorbit nici măcar o dată” cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba în același timp.
„Acolo unde alte țări fac alegeri pentru a diversifica energia rusească, Ungaria își dublează relația cu Gazprom”, a spus Pressman, referindu-se la gigantul energetic rus.
„Dezinformarea Kremlinului”
Pressman și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la propaganda pro-rusă în Ungaria, membră a UE și NATO.
Budapesta a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei și solicită o încetare imediată a focului. Între timp, mass-media pro-Orban difuzează în mod regulat narațiuni anti-ucrainene.
„Una dintre provocările cu care ne confruntăm în Ungaria este... propagarea dezinformarii de la Kremlin”, a spus Pressman.
Luna trecută, SUA au impus sancțiuni împotriva Băncii Internaționale de Investiții conduse de Rusia, o instituție numită de Pressman „platforma Kremlinului din interiorul NATO găzduită la Budapesta”.
O zi mai târziu, Ungaria s-a retras din entitate, un pas urmat rapid de către bancă care a anunțat că părăsește Budapesta pentru a se întoarce la Moscova la patru ani după ce și-a mutat sediul în Ungaria.
Pressman a spus că salută decizia „deși târziu” a Ungariei de a părăsi banca, o invenție din epoca sovietică numită „bancă spion” de critici.
„Este regretabil că... a fost nevoie de acest nivel de implicare din partea Statelor Unite pentru ca să existe receptivitate”, a spus el.
„Agent controlat de străini”
În funcție din septembrie anul trecut, Pressman, deschis gay, și stilul său de confruntare l-au pus în fața atacurilor din mass-media pro-Orban încă din prima zi, când a postat fotografii cu soțul său și copiii lor pe Twitter.
Budapesta a fost în dezacord cu Bruxelles-ul din cauza înăspririi legislației considerate a vizează persoanele LGBTQ.
Părăsind discreția diplomatică, Pressman provoacă în mod regulat oficialii guvernamentali pe rețelele de socializare.
Președintele parlamentului, un apropiat al lui Orban, l-a numit „unul dintre cei mai puțin eleganți ambasadori care au pus vreodată piciorul pe pământul Ungariei”.
Pressman a spus că SUA „se concentrează și vor rămâne concentrate pe (asigurarea) spațiului pentru ca instituțiile și vocile independente din Ungaria să existe și să prospere”.
„Dacă ridicați o problemă care este dintr-o perspectivă care nu este împărtășită de... guvern, sunteți identificat ca (a) agent oarecum controlat, influențat sau finanțat de străini”.
„Uneori (acele) entități sunt... doar independente”, a spus el. „Dar independența nu este același lucru cu opoziția”, a spus el.