Alegerile din România arată furia împotriva partidelor tradiționale: alegătorii români nu sunt o turmă care urmează orbește recomandările de pe TikTok, spune RadioFrance

09 Dec 2024
Alegerile din România arată furia împotriva partidelor tradiționale: alegătorii români nu sunt o turmă care urmează orbește recomandările de pe TikTok, spune RadioFrance

În România, anularea alegerilor prezidențiale stârnește suspiciuni generale. Să nu uităm însă că o majoritate de români l-au votat pe Georgescu, acești alegători nu sunt o turmă, nu sunt toți atât de gregari și pavlovieni încât să urmeze orbește recomandările influencerilor de pe TikTok. Aceste alegeri reflectă furia împotriva partidelor tradiționale, o retragere naționalistă și o puternică dorință de schimbare scrie RadioFrance

Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale în urma unor elemente din serviciile secrete române care atestau că TikTok a fost folosit pentru a-l favoriza pe candidatul ultranaționalist Călin Georgescu. Rusia este vizată, explicații.

În urmă cu exact o săptămână, o emisiune a RadioFrance a vorbit despre victoria uluitoare a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu, și deja despre suspiciunea puternică a unei instrumentalizări a platformei chineze TikTok . Emisiunea se încheia cu previziune a victoriei lui în turul doi, acest lucru s-ar fi putut întâmpa ieri, dar spre surprinderea tuturor Curtea Constituțională a luat vineri decizia de a anula întregul proces electoral.

O situație de neimaginat

Este o decizie istorica, nu a fost niciodată pus în practica și a anulat un vot din cauza posibilului impact al unei rețele de socializare iar această situație fără precedent ridică multe întrebări. În primul rând, dacă revenim la elementele cunoscute public, Curtea menționează multiple nereguli, o lipsă de transparență și o încălcare a legii electorale care au denaturat egalitatea de șanse între candidați.

Se bazează pe informații de la serviciile secrete române, documente care au fost desecretizate de președintele în funcție. Raportul menționează rolul antreprenorului Bogdan Peshir care ar fi plătit sute de mii de euro diferiților influenceri, mari și mici, pentru promovarea candidatului de extremă dreapta.

Serviciile secrete denunță atacuri cibernetice care vizează sistemele electorale românești, cifra de 85.000 de ofensive este prezentată fără să ofere detalii despre acestea. Rusia este acuzată de amestec deoarce Georgescu este în favoarea opririi imediate a ajutorului ucrainean, deci servește strategiei lui Vladimir Putin.

Integritatea Curții Constituționale contestată

Evident, mulți dintre alegătorii lui Georgescu protestează împotriva acestei sancțiuni, candidatul nu a omis să pună gaz pe foc chemând ieri la numeroase manifestații în fața secțiilor de votare. Elena Lasconi, candidata calificată în turul doi, care se pretinde și ea antisistem, a deplâns această anulare, vorbește de democrație în genunchi și de un Stat care se îndreaptă spre anarhie. O putem înțelege, probabil că deja s-a văzut în vârful afișului.

Integritatea Curții Constituționale este atacată, este formată din 9 judecători, o treime desemnați de Camera Deputaților, o alta treime de Senat și ultimii de Președintele Republicii. Curtea eămâne prin natura ei aproape de puterea existentă. Un context care îi permite lui Georgescu să aiba rolul de victimă în fața unui stat care refuză să piardă. TikTok are, fără îndoială, o responsabilitate în rezultatele sale, vina lipsei de control al propagandei politice pe rețelele de socializare, alături de reglementarea mass-media audiovizuală, este Vestul Sălbatic, o zonă gri problematică pentru păstrarea „egalității”.

Dar să nu uităm, că o majoritate de români l-au votat pe Georgescu, acești alegători nu sunt o turmă, nu sunt toți atât de gregari și pavlovieni încât să urmeze orbește recomandările influencerilor de pe TikTok

Aceste alegeri reflectă furia împotriva partidelor tradiționale, o retragere naționalistă și o puternică dorință de schimbare. Alegerile legislative de săptămâna trecută au confirmat progresul blocului de extremă dreaptă. În analiza alegerilor, nu ar trebui să facem o eroare de diagnostic punând toată responsabilitatea pentru înfrângerea partidelor tradiționale pe TikTok, această rețea este doar simptomul unei stări de rău mult mai profunde care câștigă o mare popularitate în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră